Oldalak

2011. október 24.

Jupiter karlánc

 
Tutorial:   
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)
 

Már egy ideje dolgozott a fantáziám egy karlánc mintázatán, amely apró, azonos elemek összekapcsolódásából áll. Így született meg a Jupiter karlánc, amely elkészítése egyszerű, és nem is tart sokáig – legalábbis ha vékony a csuklónk. J Az én esetemben 1 órára volt szükség.

Az én csuklóm 15 cm kerületű, és az általam készített karlánc 20 cm hosszúságú. Vastagabb csuklóra arányosan hosszabb, vékonyabbra pedig arányosan rövidebb láncot kell készítenünk.

Hozzávalók (20 cm hosszúságú karlánc esetében)
5 db 6 mm átmérőjű ásványgolyó (lápisz lazuli)
5 db 8 mm átmérőjű ásványgolyó (lápisz lazuli)
45 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót a kis elemekhez (1 elem drótszükséglete kb. 7,4 cm)
50 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót a nagy elemekhez (1 elem drótszükséglete kb. 8,7 cm)
10 db szerelőkarika
1 db zárókarikával ellátott kapocs

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Kezdjük a kis elemek meghajlításával. Laposfogónk segítségével törjünk vissza derékszögben egy kb. 6 mm hosszúságú drótrészt a 45 cm hosszúságú drótdarab tetszőleges végén. Fűzzünk fel a visszatört végre egy 6 mm-es golyót. A visszatört drótvég ne nyúljon ki az ásványgolyóból! Amennyiben kilóg, vágjuk rövidebbre, majd fűzzük fel rá ismét a golyót. Kezünkkel tekerjük a golyó köré a drótot addig, amíg el nem értünk másfél karikát. Ekkor kúposfogónk hegyével fogjunk rá a drótra a golyó furatvégénél, majd kezünkkel hajlítsuk a drótot a kúposfogó szára köré a golyó alatt visszaérkezve, egy karikát képezve ezzel. A karikából visszaérkező drótvéggel fejezzük be a golyó köré hajlított külső karikát, majd a furatvégtől kb. 0,8 cm-es távolságban vágjuk le a fölösleges drótvéget. A 0,8 mm hosszúságú drótvégre hajlítsunk karikát visszafelé. A folyamatosan rövidülő drótdarabon ezt a műveletsort még négyszer megismételve megkapjuk az öt kis elemet.


Folytassuk a nagy elemek meghajlításával. Laposfogónk segítségével törjünk vissza derékszögben egy kb. 8 mm hosszúságú drótrészt az 50 cm hosszúságú drótdarab tetszőleges végén. Fűzzünk fel a visszatört végre egy 8 mm-es golyót. A visszatört drótvég ne nyúljon ki az ásványgolyóból! Amennyiben kilóg, vágjuk rövidebbre, majd fűzzük fel rá ismét a golyót. Kezünkkel tekerjük a golyó köré a drótot addig, amíg el nem értünk másfél karikát. Ekkor kúposfogónk hegyével fogjunk rá a drótra a golyó furatvégénél, majd kezünkkel hajlítsuk a drótot a kúposfogó szára köré a golyó alatt, egy karikát képezve ezzel. A karikából visszaérkező drótvéggel fejezzük be a golyó köré hajlított külső karikát, majd a furatvégtől kb. 0,8 cm-es távolságban vágjuk le a fölösleges drótvéget. A 0,8 mm hosszúságú drótvégre hajlítsunk karikát visszafelé. A folyamatosan rövidülő drótdarabon ezt a műveletsort még négyszer megismételve megkapjuk az öt nagy elemet.

A szerelőkarikák meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Szerelőkarika c. részben találtok útmutatót, azonban a tökéletesen záródó és legesztétikusabb szerelőkarikákat készen is meg lehet vásárolni. Én ebben az esetben ez utóbbit javaslom.

A szerelőkarikák oldalirányú szétnyitásával majd összezárásával, fűzzük össze a nagy és kis elemeket váltogatva. Az így kapott lánc azon végére, amelyik szétnyitható, fűzzük fel a kapocs zárókarikáját, a lánc másik végére pedig a tízedik szerelőkarikát, és végül a kapcsot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése