Oldalak

2011. szeptember 30.

Viktória medál - Jáde

 
Tutorial:   
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)
 
 
Néhány hónappal ezelőtt tettem szert erre a műgyantából készült csodálatos cameára. Első látásra nagyon megtetszett, és már egyből tudtam, ezen a darabon fogom tökéletesíteni a hálózási technikámat. Már korábban is próbálkoztam vele, és bár voltak sikerélményeim, tudtam, hogy még csiszolnom kell a technikámon. Ezúttal sem sikerült tökéletesre, de azt hiszem, most már eléggé közel járok hozzá.

A medál elkészítése eléggé időigényes, nekem 3 órába telt a befoglaláshoz szükséges háló meghajlítása. Így javaslom, csak sok türelemmel kezdjünk hozzá.

Hozzávalók

30 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
300 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
1 db 38 x 28 x 6 mm-es befoglalható camea (átfúratlan)

Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Tekerjünk körbe egy kb. 12 cm hosszúságú szakaszt a 30 cm-es 1 mm-es drótdarab közepén a 300 cm hosszúságú 0,4 mm-es drót egyik végével, majd hagyjuk lógni a maradék 0,4-es drótvéget. A tekeréshez a Technikák c. oldalon az Egy szál körbetekerése c. részben találtok további segítséget. Hajlítsuk a körbetekert szakaszt a camea köré úgy, hogy lazán körbefogja, és a körbetekert szakasz két vége a camea fölött találkozzon. Amennyiben szükséges, meghosszabbíthatjuk, illetve – visszatekeréssel – megrövidíthetjük a körbetekert szakasz hosszát.

A kívánt hosszúság elérése után, a camea fölötti záródási ponton hajlítsuk fölfelé a drótvégeket úgy hogy közöttük egy „V” alak rajzolódjon ki. Tekerjük kétszer körbe a 0,4 mm-es dróttal az 1 mm-es drótvégeket, majd kezünkkel hajlítsunk rájuk ovális karikákat. Próbáljunk egyforma, és elég nagy karikákat hajlítani ahhoz, hogy egyrészt átférjen majd rajta a láncunk, másrészről még esztétikus maradjon. A karikák záródási pontjánál – igény szerint – vágjuk rövidebbre az 1 mm-es drótvégeket, a karikák záródási pontjától mért kb. 2 cm hosszúságra lesz még szükség mindkét száron. A 0,4 mm-es drótvéget vigyük át az akasztó egyik karikájára, majd az ékszer színén kezdjük el nyolcas formában összefűzni az akasztót alkotó két karikát. Folytassuk egészen addig, amíg az ékszer hátoldalán vissza nem érkeztünk az akasztó tövéhez. Ekkor kétszeri körbetekeréssel rögzítsük az akasztó szárait egymáshoz, majd vigyük át a maradék 0,4 mm-es drótvéget a körbetekert szakaszra (szemből nézve az ékszer bal oldalára). Az akasztónál hagyott két darab 2 cm hosszúságú drótvégre hajlítsunk zárt közepű csigákat. A zárt közepű csigák meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Zárt közepű csiga c. részben találtok útmutatót.

A körbetekert részre átvitt 0,4-es drótvéggel kezdjünk el hálót képezni, amely az ékszer hátoldalán fogja biztosítani, hogy a camea ne essen ki a medálból. A hálózáshoz a Technikák c. oldalon a Hálózás c. részben találtok segítséget. Két sor hálót kell készítenünk, ez már biztosan elegendő a camea megtámasztásához. A hátsó háló elkészítése után vezessük vissza a 0,4-es drótot az ékszer akasztójához, szemből nézve ismét a bal oldalra. Készítsünk egy sor hálót, amely síkja a medálból kifelé, felénk mutat, és a camea oldalsó rögzítését szolgálja majd. Amikor visszaérkeztünk az oldalsó háló első szeméhez, helyezzük bele a medálba a cameát. Most már csak a felső hálót kell elkészítenünk, amely végleg magába zárja a medál díszét képező cameát. Így kezdjünk el újabb sor hálót hajlítani az oldalsó háló egyetlen sorára, ám ennek a sornak a síkja egyezzen meg a hátsó háló síkjával. A hálókészítés közben figyeljünk arra, hogy elég szoros legyen a felső háló ahhoz, hogy a későbbi használat során ne essen ki belőle a camea. A felső háló záródása után rögzítsük a 0,4-es drótvéget az akasztó környékén észrevétlenül, ám eléggé biztonságosan, nehogy kibomolhasson a háló.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése