Oldalak

2011. szeptember 30.

Csipkés füli - Jáde


Tutorial:  
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)
 
 
 
Ez a fülbevaló egy az én blogomon eddig még nem látott, az ún. Hálózás technikával készült. Korábban is próbálkoztam már ezzel a technikával, de eddig mindig találtam hibát az eredményben. Így aztán több napig tartó tervezgetés után végre megszületett az első ilyen ékszerem, amit elég szépnek találtam ahhoz, hogy megmutassam nektek is.

A fülbevaló elkészítéséhez kb. 2,5 óra szükséges, és elég sok gyakorlással lehet ezt a technikát elsajátítani, így kezdőknek nem, vagy csak sok türelemmel és gyakorlással ajánlom. Az ékszer hossza akasztóval együtt 4,5 cm, szélessége pedig 1,8 cm.

Hozzávalók

2 db 15 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
2 db 150 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 x 3 db 3 mm átmérőjű ezüstszínű fémgolyó
2 x 2 db szőlőmag formájú gyöngy

Szükséges eszközök

Laposfogó
Oldalcsípőfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete


Első lépésként a fülbevaló vázát alkotó téglalap formát kell elkészítenünk. Tekerjük körbe a 15 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót közepét 8 cm hosszan, vágjuk le a fölösleges 0,4-es drótvégeket, majd a megtekert szakaszra hajlítsunk téglalap formát. A tekeréshez a Technikák c. oldalon az Egy szál körbetekerése c. részben találtok további segítséget. A téglalap oldalai 1,8 és 2,8 cm hosszúságúak legyenek. A téglalap meghajlítását a körbetekert szakasz derékszögű megtörésével kezdjük 3,7 cm-re az egyik végétől. Aztán a rövidebbik szakaszon mérjünk le a töréstől 2,8 cm-t, majd törjük meg ismét derékszögben a drótot. Így már kirajzolódik az ékszer vázának fele. A hosszabbik megtekert szakaszon mérjünk ki 1,8 cm-t, majd törjük meg ismét a drótot, aztán 2,8 cm-t és újra hajlítsuk meg derékszögben az 1 mm-es drótot. A két drótvég találkozásánál – ahol a megtekert szakasz két vége is találkozik -, törjük ismét derékszögben felfelé az egyik drótszárat, a másikat pedig kb. 60°-ban kell meghajlítanunk. A törésekhez érdemes laposfogót használni, hogy éles sarkok képződjenek. A 60°-ban felfelé hajlított drótszárral tekerjük kétszer körbe a függőleges szárat, majd az ékszer hátoldalán vágjuk le a fölösleget. A hosszabbik drótvéget is rövidebbre vághatjuk, kb. 0,8 cm hosszúságra lesz még szükség, az akasztó meghajlításához. Hajlítsuk meg az akasztót kúposfogónk segítségével, és már kész is a fülbevaló váza.

A maradék kb. 50 cm hosszú 0,4-es drót egyik végét rögzítsük az ékszer bal alsó sarkában, majd az oldalán tekerjük kétszer körbe a drótot lentről felfelé haladva úgy, hogy a 0,4-es drót az ékszer színére essen a hálózás megkezdésekor. A Technikák c. oldalon a Hálózás c. részben leírtak szerint hálózzuk be a rövidebbik oldalára állított téglalapot a bal alsó sarkából kiindulva. Amikor már a hálónk felső sora eléri a téglalap felső oldalát, fejezzük be a hálózást, és apró hurkokkal rögzítsük a felső hálósort a vázhoz. Egy hurok csak a vázra, majd egy a hálóval együtt. Elérve a felső oldal túlsó végét, fűzzünk fel a 0,4–es drótvégre egy ezüstgolyót, egy szőlőmagot, ismét egy ezüstgolyót, aztán újra egy szőlőmagot, és végezetül a harmadik ezüstgolyót. Enyhe lazaságot hagyva a 0,4-es drótnak, rögzítsük a másik végét a felső oldal túlsó sarkában.

Végezetül, hajlítsuk meg az Alapelemek c. oldalon a Füli akasztó c. részben található útmutató alapján a füli akasztót, majd fűzzük fel rá a fülbevalót.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése