Oldalak

2011. szeptember 25.

Kishölgy füli - Jáde

Tutorial:  
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)



A Kishölgy füli a Kelta minta négypólusú változata. Elkészítése igényel némi gyakorlást, de kezdőknek is nyugodt szívvel ajánlom. Az ékszer kb. 1,5 óra alatt készíthető el. Akasztóval mért teljes hossza 5,7 cm, legszélesebb pontján pedig 3,4 cm széles.

Hozzávalók

2 db 55 cm hosszúságú 0,8 mm-es lágy drót (A tényleges szükséglet 47 cm, de a biztonság kedvéért hosszabb drótot vágjunk le, és a fölösleget a végén távolítsuk el.)
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
6 db készen vásárolt, lapított korongban végződő, 5 cm hosszúságú szerelőpálca
6 db 4 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)
2 db 6 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)

Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete



Az Alapelemek c. oldalon a Szerelőpálcák c. részben található útmutató alapján készítsük el a két 4 mm-es és az egy 6 mm-es ásványgolyóval díszített elemeket.




Egy-két mm-es ráhagyással hajlítsunk egy karikát az 55 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarab egyik végére kúposfogónk hegyén. A drót két szára a karika alatt kell keresztezze egymást úgy, hogy a rövidebbik essen felülre. Fogjuk tehát kezünkbe a drótot úgy, hogy a rövid drótvég alulra kerüljön, a hosszabbik pedig felül jobbra mutasson. Kb. 1,9 cm-re az előbb hajlított karikától hajlítsunk újabb karikát a hosszabb drótvégre, de arra figyeljünk, hogy elég nagy karikát hajlítsunk ahhoz, hogy a szerelőpálcás elem szabadon mozoghasson rajta. Ettől a karikától újabb kb. 1,9 cm –es távolságban hajlítsunk újabb karikát, majd újabb 1,9 cm-es távolságban készítsük el a negyedik karikát.  A karikák meghajlításánál a szabad drótvég essen mindig felülre. Fűzzük fel az alsó karikára a 6 mm-es ásványgolyót hordozó elemet, a két oldalsóra pedig a 4 mm-es ásványgolyóval díszített elemeket.


A szerelőpálcás elemek felfűzését követően tekerjük a drótvéget körbe a felső karika körül jobbról balra, elől vigyük át keresztezve a drótvéget ismét a jobb oldalra majd az előző drótvezetés mellett, annak belső oldalán vezessük tovább a következő karikához, és tekerjük azon is körbe jobbról balra. Aztán vezessük tovább a harmadik majd a negyedik karikához a drótot, és tekerjük azokat is körbe vele jobbról balra. Amennyiben túlságosan kidomborodnak a körültekert részek, laposfogónkkal óvatosan kissé lelapogathatjuk őket. Kezdjük a körülvezetést újra a felső karikánál, de figyeljünk arra, hogy a karika körül az előző hurok alatt tekerjük körbe a drótvéget. Folytassuk ezt a második, a harmadik és végül a negyedik karikán, majd egészen addig, amíg minden oldalon négy-négy drótszál lesz. Ekkor tekerjük körbe az éppen elért karikát, majd a visszaérkező drótvéget laposfogónkkal törjük az ékszer belseje felé derékszögben és igény szerint vágjuk rövidebbre. Kb. 3 mm-re lesz még szükségünk. Ez a hosszúság pontosan elegendő ahhoz, hogy az ásványgolyót felfűzzük rá, és amennyiben pontosan egy síkban fekszik az azt körülvevő négyzet alakú mintákkal, akkor a Kelta minta megakadályozza, hogy az ásványgolyó leessen a drótvégről. Tehát hajlítsuk kissé az ékszerből kifelé a 3 mm hosszúságúra hagyott drótvéget, hogy fel tudjuk rá fűzni a 4 mm átmérőjű ásványgolyót, majd a felfűzést követően hajlítsuk vissza az ékszerbe.

Végül az Alapelemek c. oldalon a Füli akasztó c. részben leírtak szerint hajlítsuk meg a füli akasztót, és fűzzük fel rá a négypólusú Kelta elemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése