Oldalak

2011. szeptember 24.

Kelta füli - Jáde

Tutorial: 
http://bizsugyar.blogspot.com/2011_09_01_archive.html#3503303693634935678
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)
 
 
 
 
A Jázmin karkötőnél alkalmazott ún. Kelta mintának több variációja is van. A Jázmin karkötő esetében a Kelta mintát két pólus köré hajlítottam, a Kelta fülinél a minta csupán egyetlen pólusú. Már több helyen találkoztam ezzel a mintával, úgy látszik a Herringbone mellett ez is egy kedvelt mintázat. Ezt az összeállítást a Drótkütyük blogon találtam.

Az ékszer elkészítése nem bonyolult, de azért igényel némi gyakorlást. Meghajlítása kb. 1 órát vesz igénybe. A fülbevaló teljes hossza akasztóval együtt 5 cm.

Hozzávalók

2 db 30 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót (A tényleges szükséglet 24 cm, de a biztonság kedvéért hosszabb drótot vágjunk le, és a fölösleget a végén távolítsuk el.)
2 db2,7 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 db 4 mm átmérőjű ásványgolyó (unakit)
2 db 8 mm átmérőjű ásványgolyó (unakit)

Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó


Az elkészítés menete

Egy-két mm-es ráhagyással hajlítsunk egy karikát a 30 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarabra kúposfogónk hegyén. A drót két szára a karika alatt kell keresztezzék egymást úgy, hogy a rövidebbik essen felülre. Fogjuk tehát kezünkbe a drótot úgy, hogy a rövid drótvég alulra kerüljön, a hosszabbik pedig felül jobbra mutasson. Képezzünk kezünkkel egy ovális formát a hosszabbik drótvégen, majd az ovális forma tetejénél visszaérkező drótot tekerjük körbe jobbról balra a korábban hajlított karika körül. Az ovális forma szélessége - a legszélesebb pontján - kb. 1,5 cm, míg hosszúsága kb. 2,3 cm legyen a karikával együtt mérve. Elől vigyük át keresztezve a drótvéget ismét jobb oldalra, majd hajlítsunk ismét egy ovális formát, amely pontosan az előző belsejébe illeszkedik. Amennyiben túlságosan kidomborodnak a körültekert részek, laposfogónkkal óvatosan kissé lelapogathatjuk őket. A második ovális forma után ismét tekerjük körbe a karikát a dróttal – az előző hurok alatt -, majd hajlítsunk egy újabb, még kisebb ovális formát. Az ovális formájú alakzatok egyre inkább kör alakúvá válnak. Ismét tekerjük körbe a fenti karikát, majd hajlítsuk meg a negyedik, egyben utolsó ovális formát, amely most már egészen kicsire szűkíti a középen található kör alakú rést. A negyedik ovális forma meghajlítása után a visszaérkező drótvéget már ne tekerjük körbe a minta nyakát, vagy pólusát képező karika körül, hanem az ovális forma záródási pontján laposfogónkkal törjük derékszögben lefelé, majd igény szerint vágjuk rövidebbre, kb. 2-3 mm-esre. Ez a hosszúság pontosan elegendő ahhoz, hogy az ásványgolyót felfűzzük rá, és amennyiben pontosan egy síkban fekszik a többi ovális mintával, akkor a Kelta minta megakadályozza, hogy az ásványgolyó leessen a drótvégről. Tehát hajlítsuk kissé az ékszerből kifelé a 2-3 mm hosszúságúra hagyott drótvéget, hogy fel tudjuk rá fűzni a 4 mm átmérőjű ásványgolyót, majd a felfűzést követően hajlítsuk vissza az ékszerbe, egy síkba hozva ezzel az ovális formákat.

Hajlítsunk egy karikát a 2,7 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarab egyik végére, laposfogónkkal törjük vissza függőlegesre, majd fűzzük fel rá a 8 mm átmérőjű ásványgolyót. Törjük oldalra laposfogónkkal a másik drótvéget, majd kúposfogónkkal hajlítsunk erre a drótvégre is karikát, de meghajlításkor figyeljünk arra, hogy a két karika ellentétes irányban és egymásra merőleges síkban legyen meghajlítva.


Az Alapelemek c. oldalon a Füli akasztó c. részben leírtak szerint hajlítsuk meg a füli akasztót. Végül, fűzzük egymásba a három elemet. Ezt legkönnyebben a középső, a 8 mm-es ásványgolyót hordozó elem két végén található karika oldal irányú szétnyitásával, majd összezárásával tehetjük meg.


Végezetül egy jó tanács: a szükséges drótdarabok levágásakor törekedjünk arra, hogy az oldalcsípőfogónk zárt oldalára essen a kívánt drótvég. Így egyrészt esztétikusabb drótvégeket kapunk, másrészt a karikáink is sokkal szebben és pontosabban tudnak záródni.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése