Oldalak

2011. szeptember 20.

Csavart medál - Jáde


Tutorial: 
http://bizsugyar.blogspot.com/2011_09_01_archive.html#6010649659117247949
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)
 
 
 
 
 
Mivel hajlamos vagyok néha túlbonyolítani a dolgokat, elhatároztam, hogy ezúttal egy olyan ékszert fogok készíteni, amely szépsége az egyszerűségéből fakad. Így született meg a Csavart medál.

A medál elkészítéséhez kb. 30 perc elegendő. Az ékszer teljes hossza akasztóval együtt 4 cm.

Hozzávalók

50 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
35 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
1 cm átmérőjű, 3 cm hosszúságú, henger formájú, hosszában átfúrt gyöngy

Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó


Az elkészítés menete

Fogjunk rá laposfogónkkal az 50 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drótra, annak kb. 21 cm-re az egyik végétől, majd törjük meg derékszögben a drótot. A hosszabbik drótszárral párhuzamosan, fogjunk rá a rövidebbik drótvégre a derékszög mellett kúposfogónk hegyével. Kezdjük el a fogó szára köré hajlítani a drótot, de ne zárjuk be a karikát, hiszen csak egy kis körkezdeményre van ezúttal szükségünk. Fűzzük fel a hosszabbik drótszárra a gyöngyöt, majd illesszük a végét pontosan a körkezdeményre. Apró igazgatásokkal pontosan ráhajlíthatjuk a drótot a gyöngyre, amennyiben nem illeszkedik pontosan rá. Kezünkkel kezdjük el a gyöngy köré hajlítani a drótot úgy, hogy három tekercs fogja körbe alulról.

Ekkor törjük kissé oldalra a felső furatvégnél lévő hosszabbik drótvéget, majd kezünkkel hajlítsunk rá két apró hurkot. A hurkok elkészítése előtt azonban győződjünk meg róla, hogy a megfelelő irányban hajlítsuk meg azokat. Ezt úgy dönthetjük el, hogy először képzeletben hajlítsuk meg őket, és a második hurok bezárása után a drótot tekerjük gondolatban körbe a hurkok szárán, majd tekerjük vele körbe felülről a gyöngyöt. Fontos, hogy a tekerési irány a lentivel ellentétes legyen! Tehát a megfelelő irány kiválasztása után, hajlítsuk meg a hurkokat kezünkkel, illetve kúposfogónkkal rásegítve, majd tekerjük körbe azok szárát, és indítsuk el a tekercseket felülről lefelé. Három tekercs meghajlítása után már látjuk, hogy szükségesek-e még további tekercsek, vagy már nem. Az ékszer akasztójaként hajlított hurkok egyértelműen meghatározzák a medál elejét, így pontosan ebben az irányban kell találkoznia az alsó és a felső drótnak. Ekkor keresztezzük őket, és hajlítsunk végükre egy-egy zárt közepű csigát. A zárt közepű csiga meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Zárt közepű csiga c. részben találtok további segítséget.



Ezután már csak a medál akasztóját kell szebbé varázsolnunk. Rögzítsük a 35 cm hosszúságú 0,4 mm-es drót egyik végét a két hurok “nyakán”, majd vigyük át az egyik hurokra. Nyolcas formában hálózzuk körbe vele a két hurkot, majd amint visszaérkeztünk a medál hátoldalán az akasztó tövéhez, rögzítsük ezt a drótvéget is, és vágjuk le a fölösleget.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése