Oldalak

2011. október 24.

Talizmán

Tutorial:   
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)

Néhány nappal ezelőtt ellátogattam egy ásványbörzére, mivel olyan sok jót hallottam már erről az eseményről. Átfúrt és fúratlan ásványok végtelen sora tárul az ember elé, és nagyon vigyázni kell a gyűjtögetéssel, mert az ember hajlamos vagyonokat költeni. Így hát és is belelendültem a válogatásba, és végül egész szép darabokat fogtam ki. Ezek egyike az általam először alkalmazott, lent részletezett befoglalási módnak esett áldozatul. J

Ez a befoglalási mód egy az átfúratlan ásványok esetében alkalmazott eljárás, és bár nem tartozik a legnehezebb technikák közé, azért könnyen el lehet rontani. A lenti medál elkészítése kb. 1,5 órát vett igénybe.

Mivel az általam befoglalt ásvány egy szabálytalan, egyedi formájú kő, és a rögzítését szolgáló formák is szabálytalanok, ez egy teljesen egyedi, szinte duplikálhatatlan darab lett, ezért úgy döntöttem ez lesz a talizmánom, ami majd szerencsét hoz nekem … remélem. J

Hozzávalók
30 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
50 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
1 db átfúratlan kb. 8 cm kerületű szabálytalan alakú ásvány

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó

Az elkészítés menete

Sajnos ezúttal nem tudok nagyon részletes útmutatót adni, mivel ez egy szabálytalan formájú ásványdarab, amivel eléggé kis valószínűséggel talál bárki egybevágót. Inkább a befoglalási mód elméletét próbálom meg leírni, amely szabályos vagy szabálytalan, lényegében bármilyen formájú átfúratlan ásvány befoglalására alkalmazható.

A befoglalás első mozzanataként vágjunk le egy elegendő hosszúságú 1 mm-es drótdarabot. A kellő hosszúság több dologtól függ: először is mérjük meg az ásványunk élének kerületét, majd gondolatban adjunk hozzá még néhány centit az akasztóhoz, és még néhányat a felső illetve az alsó oldalon meghajlított mintához. Általában a felső és alsó mintákhoz a kerületnél hosszabb drótra lesz szükségünk. Az én ásványom kerülete kb. 8 cm, akasztóra szántam 2 cm-t, és 10-10 cm-t az alsó és felső mintához. De azt javaslom, ha nehezen tudjuk a kellő hosszúságot belőni, inkább hosszabbat vágjunk le, mint rövidebbet, így legfeljebb több hulladék keletkezik a medál elkészítése közben.

A levágott drótdarab közepére hajlítsunk egy az ásványunk kerületénél picit nagyobb, de annak alakjával tökéletesen megegyező formát úgy, hogy a drót szárainak metszéspontjától kb. egyenlő hosszúság maradjon mindkét drótvégen.

Törjük vissza az egyik drótvéget függőlegesre, a másikat vízszintesre, majd a függőleges szárat egyszer körbetekerve, hajlítsuk meg a vízszintes drótvégre az egyik oldal mintáját kezünk illetve laposfogónk segítségével a kerületi drót mellett körbehaladva. A függőleges drótvégre hajlítsunk egy akasztónak megfelelő karikát. Figyeljünk arra, hogy elég nagy legyen a karika ahhoz, hogy a medál hordását szolgáló nyaklánc kapcsa könnyedén átférjen rajta, ugyanakkor ne legyen túl nagy sem, mert az csökkentheti az esztétikai élményt. Az akasztó nyakát egyszer körbetekerve vezessük az akasztó drótját a még szabad oldalra, helyezzük a kerületi drótba az ásványunkat, majd erre az oldalra is hajlítsuk meg a kívánt mintát, amely felveszi az ásvány domborulatait így egyrészt a medál díszét képezi, másrészt biztosítja, hogy az ásvány ne essen ki az ékszerből. Így a minta meghajlításánál mindenképpen törekedjünk elég sok találkozási pontot biztosítani a minta és a kerületi drót számára. Figyeljünk arra, hogy ezen találkozási pontok között csak akkora rés maradjon, hogy azon az ásvány ne férjen át. Mindemellett, talán a legfontosabb, és legkritikusabb pontja a befoglalási módnak a minták meghajlítása, hiszen könnyen előfordulhat, hogy túl szűkre szabjuk a mintákat, és nem fogjuk tudni őket egymáshoz rögzíteni. Ezért érdemes inkább túlzóan nagyra hajlítani az alsó és felső mintákat. A harmadik, inkább esztétikai szempontból fontos tanács, hogy igyekezzünk olyan mintákat hajlítani az alsó és a felső oldalakra, amelyek egy azonos ponton találkoznak a kerületi dróttal. Így egyetlen rögzítés során egyszerre gondoskodhatunk az alsó és felső minta rögzítéséről is.

Az alsó és felső oldalra szánt minták meghajlítása után, az ásványt behelyezve, rögzítsük a 0,4 mm-es drótdarabunk egyik végével a három drótot egymáshoz néhány tekerccsel, de figyeljünk arra, hogy a kerületi drót ne mozduljon el az ásvány oldalsó éléről. A kellő rögzítést követően, vágjuk le a fölösleges 0,4-es drótvégeket, majd végezzük el ugyanezt a műveletet a következő találkozási ponton. Az összes találkozási pontot rögzítsük, majd távolítsuk el az összes 0,4-es drótvéget.

Már csak az 1 mm-es drótvégeket kell eltüntetni. A mintákból visszaérkező drótvégeket az akasztó nyakán célszerű rögzíteni, hiszen, egyrészt nem zavarja szemünket az itt körbetekert néhány drótvég, illetve segítségükkel el is takarhatjuk az akasztó meghajlításából keletkező „gubancot”. Végül vágjuk le a fölösleges 1 mm-es drótvégeket, lehetőleg az ékszer hátoldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése