Oldalak

2011. augusztus 24.

Szőlőfürt füli - Jáde


Tutorial: 
http://bizsugyar.blogspot.com/2011_08_01_archive.html#120258459731134449
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)

Az egyik délután úgy döntöttem, hogy készítek egy olyan fülbevalót, amelyen rendhagyó módon inkább a gyöngyök fogják játszani a főszerepet. Így született meg a Szőlőfürt füli, amelyhez hasonlót már láttam boltokban, de nem gondoltam, hogy hasonlóan esztétikus fülbevaló készíthető kézzel is. Az ékszer elkészítése nem nehéz, az egyetlen nehézséget a jól záródó egyforma karikák meghajlítása jelenti. Így a füli elkészítéséhez inkább sok türelem, mint ügyesség szükséges. A meghajlítás kb. 1,5 órát vesz igénybe. Az ékszer hossza akasztóval mérve 4,2 cm.
Végül annyira megtetszett ez a fülbevaló, hogy készítettem egyet teklából, egyet pedig ásványgolyóból is. J

Hozzávalók
2 db 12 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 x 20 db talpas szerelőpálca (minimum 2 cm hosszúságú)
2 x 20 db 4 mm átmérőjű teklagyöngy/ásványgolyó (tigrisszem)

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Először készítsük el a fülbevaló vázát alkotó láncot, és a füli akasztót a következőképpen. Vegyük kezünkbe a 12 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drótdarabot, és tetszőleges végére hajlítsunk karikát a kúposfogó 0,5 mm-es átmérőjén. A karika záródási pontján vágjuk le a fölösleges drótot, majd annak tetszőleges végére hajlítsunk újabb – az előbbivel megegyező méretű – karikát. Összesen 7 darab karikát kell készítenünk, amelyek azonos méretűek és tökéletesen záródnak. A tökéletes záródás érdekében a drótvég levágásakor mindig az oldalcsípőfogó zárt oldalára essen a kívánt drótvég. Az Alapelemek c.oldalon a Füli akasztó c. részben találtok útmutatást a füli akasztó elkészítéséhez. A 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es drótdarabból készítsük el a füli akasztót. Végül fűzzük egymásba a 7 karikát és a láncot akasszuk fel a füli akasztóra. A karikákat oldal irányban nyissuk szét, hiszen így könnyedén visszazárhatók, és nem veszítik el a korábban meghajlított kör alakjukat sem.

Fűzzünk fel egy teklagyöngyöt/ásványgolyót az egyik talpas szerelőpálcára, majd vágjuk azt rövidebbre, kb. 0,9 cm hosszúságú drótvégre lesz még szükségünk a golyó fölött. Laposfogónkkal törjük meg a drótvéget, majd kúposfogónk hegyén hajlítsunk karikát a 0,9 cm hosszúságú drótvégre. Figyeljünk arra, hogy a karika tökéletesen záródjon. Egy fülbevaló elkészítéséhez 20 darab ilyen felfűzhető elemre van szükség, tehát készítsük el a többit is.

A fülbevaló elkészítésének utolsó és egyben legizgalmasabb része, a kis golyóbisok felakasztása a vázra. Oldal irányú szétnyitással akasszunk fel egy darab golyót a lánc legalsó karikájára, majd minden következő karika két oldalára egyet-egyet. A hetedik karikát hagyjuk szabadon. Így az alsó hat karikára összesen 11 darab golyóbist akasztottunk fel. A maradék 9 golyót osszuk el ízlés szerint a karikákon, az elsőt és az utolsót kivéve. Ahol kicsit nagy rés maradt, oda nyugodtan fűzzünk fel még egy golyót, a lényeg hogy egy szimmetrikus, szőlőfürtre hasonlító ékszert kapjunk. J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése