Oldalak

2011. augusztus 11.

Jázmin karkötő - Jáde

Tutorial: 
http://bizsugyar.blogspot.com/2011_08_01_archive.html#4391402555779869274
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)

A sok fülbevaló után íme egy karkötő, amelyet az ún. Kelta mintával díszítettem. A Kelta mintát többféleképpen lehet alkalmazni, ez a fajtája kiválóan alkalmas karkötő alkotóelemei gyanánt. Az ékszer elkészítése igényel némi gyakorlást, nekem legalábbis meg kellett néhány darabot tekernem a Kelta mintával készült elemből, mire megszületett a tökéletes forma. J Viszont ha már belejön az ember, kb. 1 óra alatt el lehet készíteni az egész karkötőt. Az általam készített karlánc hossza 22 cm, amely egy kb. 19 cm átmérőjű csuklón mutat szépen. Ha ennél kisebb csuklóra készül az ékszer, akkor egyszerűen csak eggyel kevesebb elemből kell készíteni, de azért érdemes ezt alaposan átgondolni, mert ha egy elemet hagy is ki az ember, az is legalább 4 cm-rel rövidíti meg az ékszert.
Hozzávalók

5 db 25 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót (a nagy elemekhez)
4 db 2,3 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót (a kis elemekhez)
1 db 2 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót (a szimmetrikus nyolcashoz)
1 db 2,5 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót (az aszimmetrikus nyolcashoz)
1 db 5 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót (a kapocshoz)
5 db 6 mm átmérőjű ásványgolyó (unakit)
4 db 4 mm átmérőjű ásványgolyó (unakit)

A kapcsot, és a két nyolcas formát 0,8 mm-es félkemény drótból is meg lehet hajlítani, sőt ebből talán jobb, mert a vékonyabb elemek esztétikusabbak, és a félkemény drót erősebb is. Én személy szerint most kivételesen 1 mm-es drótból hajlítottam meg ezeket is, és nem vett el az esztétikai élményből. Szóval ez rátok van bízva. J

A drótdarabok levágásánál figyeljünk arra, hogy az oldalcsípőfogó zárt oldala kerüljön a kívánt drótdarab felé, így a levágott drótdarab vége egyenes lesz. Ez azért fontos, hogy a drótvégre hajlított karikák esztétikusan záródhassanak.Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó
Az elkészítés menete

Az előre levágott drótdarabokból hajlítsuk meg a különböző elemeket a következőképpen.


1. Nagy elem

A nagy elemből összesen 5 darabot kell hajlítanunk, amennyiben 22 cm hosszúságú karláncot szeretnénk készíteni.

Fogjunk rá kúposfogónkkal a 25 cm hosszúságú drótdarabra a végétől egy kb. 4 mm-es távolságban a fogó kb. 3 mm átmérőjén. Hajlítsunk a drótra egy karikát. A 4 mm-es ráhagyásnak köszönhetően a drótvégek keresztezik egymást a karika alatt. Tartsuk úgy a drótot a kezünkben, hogy a rövidebbik drótvég kerüljön alulra, majd kezünkkel hajlítsunk ívet a hosszabb drótvégre. Az ív meghajlításakor használjuk a szemmértékünket, próbáljunk akkora ívet hajlítani, hogy a másik oldalon megismételve, az elem közepére helyezett golyó köré 3-3 szál pontosan elférjen. Hajlítsunk az ívre egy újabb karikát úgy, hogy az elem teljes hossza kb. 3,4 cm legyen. Ismét hajlítsunk ívet a drótvégre, közben törekedjünk az előzővel szimmetrikus formára. Tekerjük körbe felülről az elsőként hajlított karikát, majd a visszaérkező drótvégre ismét hajlítsunk egy ívet, amely belülről a legelőször hajlított ív mellé illeszkedik. Laposfogónkkal lapogassuk kissé le a karika köré hajlított drótot. Tekerjük körbe a drótvéggel a másodikként hajlított karikát is, majd a visszaérkező drótvégre újabb ívet kell hajlítanunk, amely a másik oldalon is az előző ívhez simul belülről. Laposfogónk segítségével lapogassuk le ezt az oldalt is. Addig kell körbetekergetnünk a karikákat, és hajlítgatnunk az íveket, amíg el nem érjük az elem belsejébe kerülő ásványgolyó mindkét oldalán a 3-3 szálat. Ekkor laposfogónk segítségével törjük vissza az elem közepe felé a drótvéget, vágjuk a visszatöréstől kb. 5 mm hosszúságúra és fűzzük fel rá az ásványgolyót. Kezünkkel nyomjuk egészen az elem közepébe a golyót, elérve ezzel, hogy az azt körülölelő drótok megakadályozzák a leesését. A tökéletes elem eléréséhez még kisebb igazgatásokra szükség lehet, például próbáljuk meg az elem közepére igazítani az ásványgolyót, és egymás mellé simítani a golyót körülvevő szálakat.

2. Kis elem

Összesen 4 darab kis elemet kell hajlítanunk, amelyek a nagy elemek között fognak elhelyezkedni.

Vegyük kezünkbe az egyik 2,3 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarabot, és hajlítsunk az egyik végére egy bezáródó karikát a kúposfogónk 3 mm-es átmérőjén. Törjük vissza a karikát, majd laposfogónk segítségével egyenesítsük ki a drótvéget. Fűzzük fel rá a 4 mm átmérőjű ásványgolyót, majd az előbbivel ellentétes irányban hajlítsunk erre a drótvégre is egy karikát a kúposfogó 3 mm-es átmérőjén. Törjük vissza ezt a karikát is. Laposfogónkkal szükség esetén kicsit alakítgathatunk még az elemen, hogy a két karika tökéletesen egy síkba kerüljön.

3. Szimmetrikus nyolcasA kapocs nem közvetlenül az egyik nagy elemre lesz felfűzve, a két elem közé beékelődik egy szimmetrikus nyolcas formájú elem. Ebből értelemszerűen csak egyet kell készítenünk.

Kúposfogónkkal hajlítsunk egy kb. 3 mm átmérőjű bezáródó karikát a 2 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarab egyik végére, majd a másikra is, de ellenkező irányban.4. Aszimmetrikus nyolcasAz aszimmetrikus nyolcas egyben a karkötő kapcsának egyik fele is. A kúposfogó 3 mm-es átmérőjén hajlítsunk egy bezáródó karikát a 2,5 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarab egyik végére, majd a kb. 5 mm-es átmérőjén egy másik karikát a drót másik végére, ellenkező irányban.
5. KapocsA kapocs elkészítéséhez az Alapelemek c. oldalon a Kapocs c. részben találtok részletes leírást. Természetesen már csak a kapcsot kell elkészíteni, a karikát már az előbb meghajlítottuk az aszimmetrikus nyolcassal. A kapocs elkésztéséhez az 5 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drótdarabra lesz szükségetek.

Az ékszer elkészítésének utolsó fázisa az alkotóelemek összefűzése. A kis elemek két végére hajlított karikákat oldal irányban nyissuk szét, majd akasszuk rájuk a nagy elemek végére készített karikákat. Az öt nagy elem közé kell beékelnünk a négy kis elemet. A kis elemek karikáit zárjuk be ugyancsak oldal irányban. A szimmetrikus karika egyik végére fűzzük fel a lánc egyik végét alkotó nagy elemet, másik végére pedig fűzzük fel a kapcsot. Végül az aszimmetrikus nyolcas kisebb karikájára fűzzük fel a lánc másik végén található nagy elemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése