Oldalak

2011. szeptember 5.

Halszálka szett - Jáde


Tutorial: 
http://bizsugyar.blogspot.com/2011_09_01_archive.html#2791154724993151848
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)
 
 
 
 
Egy forró nyári estén néhány órás eredménytelen tekergetés után, teljesen céltalan hajlítgatások során jött létre a Halszálka szett, amely alapmotívuma a Herringbone minta. Egy kedves drótos ismerős javasolta nekem, hogy 0,6 mm-es drót helyett próbáljam ki a 0,4 mm-es drótot is, mert ezzel még kecsesebbé varázsolható az amúgy is szemet gyönyörködtető Herringbone minta. Így kipróbáltam, és íme az eredmény. J

A teljes szett elkészítése kb. két órát vesz igénybe, és nem bonyolult. Csupán a Herringbone minta meghajlítását kell hozzá elsajátítani. A fülbevaló akasztóval mért teljes hossza 4,5 cm, a medál hossza– szintén akasztóval - 4,3 cm, szélessége pedig 3 cm a legszélesebb pontján.

Hozzávalók

Fülbevaló
2 db 10 cm hosszúságú 0,8 mm-es lágy drót
2 db 35 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 x 2 db 4 mm átmérőjű teklagyöngy
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót

Medál
20 cm hosszúságú 0,8 mm-es lágy drót
180 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
6 db 4 mm átmérőjű teklagyöngy

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Medál

Hajlítsunk egy Herringbone mintát a 20 cm hosszúságú 0,8 m-es lágy drótdarabra, annak egyik végétől kb. 4 cm-es távolságban a 180 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy dróttal, a Technikák c. oldalon található Herringbone technika c. rész leírása alapján. Ezúttal olyan Herringbone mintát kell hajítanunk, amelynek mindkét oldalán hat-hat (a teklagyöngy egy oldalán összesen 12) halszálka található.

A Herringbone minta meghajlítása után, törjük meg laposfogónk segítségével a hosszabbik 0,8 mm-es drótvéget úgy, hogy a kezdő szakaszával 120°-os szöget zárjon be. Ügyeljünk arra, hogy a drót megtörése pontosan a Herringbone minta végéhez essen. Az előző folytatásaként hajlítsunk újabb Herringbone mintát a 0,8 mm-es drótra, majd ismét törjük meg a maradék drótvéget. Összesen 6 Herringbone mintát kell hajlítanunk, és ha minden minta után 120°-ban hajlítottuk vissza a drótvéget, egy szabályos hatszöget kell kapjunk.

A hatszög záródási pontjánál, törjük vissza függőlegesre mindkét drótvéget, és szükség esetén vágjuk őket rövidebbre. Kb. 2 cm hosszúságra lesz még szükség mindkét drótvégen. Hajlítsunk rájuk ovális akasztó formát, egyikre az egyik, másikra a másik irányból. A két ovális formának egymásra kell illeszkednie, így törekedjünk egyformákat hajlítani. A legutóbb hajlított Herringbone minta 0,4-es drótvégével kezdjük el körbetekerni a két ovális forma egymáshoz simuló szárait a hatszög záródási pontjától egészen addig, amíg a másik oldalon vissza nem érkezünk ide. Ekkor rögzítsük a 0,4-es drótvéget, majd vágjuk le a fölösleget. Laposfogónkkal igény szerint igazíthatunk az akasztón, hogy esztétikusan helyezkedjen el a medál tetején.

Fülbevaló

Hajlítsuk meg a fülbevaló vázát alkotó formát laposfogónk segítségével a 10 cm-es 0,8 mm-es drótdarabra. Fűzzük fel a váz két szárára a két teklagyöngyöt, majd rögzítsük a 0,4-es drótvéget az egyik oldalon, a teklagyöngy fölött. Kezdjük el a Herringbone mintát, vagyis vezessük végig a 0,4-es drótot a rögzítés melletti teklagyöngy oldalánál, majd felülről tekerjük körbe az alsó furatvégnél lévő 0,8-as drótot. Ahelyett, hogy a teklagyöngy másik oldalánál vezetnénk vissza a 0,4-es drótot, vezessük át azt a váz másik 0,8-as szárára, majd tekerjük körbe vele azt felülről. Vezessük fel a 0,4 mm-es drótot a teklagyöngy oldalánál a felső furatvéghez, majd tekerjük vele körbe felülről a 0,8 mm-es drótot. Végül vezessük vissza a 0,4 mm-es drótot a kezdeti rögzítési ponthoz, majd ismét tekerjük körbe a 0,8-as drótot felülről. Ismételjük ezt a műveletsort mindaddig, amíg a teklagyöngyök alatt és felett egyaránt 7 db 0,4-es vízszintes keresztszál lesz.

Ekkor laposfogónkkal törjük kissé befelé a két 0,8-as drótszárat úgy, hogy a dupla Herringbone minta felett kb. 1 cm-es távolságban találkozzanak. Ezen a találkozási ponton törjük vissza az egyik drótszárat függőlegesre, a másikat vízszintesre, majd tekerjük másfélszer körbe a vízszintessel a függőlegeset, és az ékszer hátoldalán távolítsuk el a fölösleges 0,8-as drótvéget. A függőleges drótszárat is rövidebbre vághatjuk, amennyiben szükséges, kb. 0,9 cm hosszú szakaszra lesz még szükség. Hajlítsuk meg ezen a végen a fülbevaló felakasztását szolgáló karikát, majd törjük vissza függőlegesre.

Amennyiben a saját készítésű füli akasztó mellet döntöttünk, hajlítsuk meg az Alapelemek c. oldalon a Füliakasztó c. részben található útmutató alapján, majd fűzzük fel rá a fülbevalót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése