Oldalak

2011. augusztus 1.

Kalüpszó füli - Jáde

Tutorial:
http://bizsugyar.blogspot.com/2011_07_01_archive.html#7927850589218593070
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)


A hosszú nyaralás után már nagyon vártam a pillanatot, hogy újra kezembe vehessem a fogóimat, és ismét drótozhassak. Gondolatban persze már a nyaralásunk alatt megszületett néhány ékszer, ezek egyike a Kalüpszó fülbevaló. Kicsit nehezebb volt a 0,4-es drót „szövése”, mint ahogy azt a tengerparton sütkérezve gondoltam, de végül is csak megbirkóztam vele. Kezdőknek nem ajánlom, mert a drót átbújtatgatása nem egyszerű. Persze ez is csak gyakorlás kérdése. J

Az ékszer elkészítése kb. 3,5 órát igényel. A fülbevaló akasztóval mért teljes hossza 4,7 cm, szélessége a legszélesebb pontján 2,6 cm.

Hozzávalók

2 db 15 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarab
2 db 150 cm hosszúságú 0,4-es drótdarab
2 db 1,6 cm oldalhosszúságú, az oldalán és nem a sarkán átfúrt négyzet alakú kagylóhéjgyöngy
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót


Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó


Az elkészítés menete


Tekerjük körbe a 0,4-es dróttal a 15 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarab közepét 4,5 cm hosszan úgy, hogy a tekerés kezdeténél hagyjunk egy kb. 13 cm hosszúságú 0,4-es drótvéget. A tekeréshez a Technikák c. oldalon, a Tekerési technikák / Egy szál körbetekerése c. részben találtok segítséget. A 4,5 cm körbetekert szakasz elérését követően, toljuk a tekercset pontosan az 1 mm-es drót közepére. Hajlítsuk meg a csepp formát úgy, hogy a szárak egymással kb. 90°-os szöget zárjanak be. Laposfogónk segítségével egyenesítsük ki a szárak azon részét, amely a kagylóhéjgyöngy mellett fog elhelyezkedni.


Illesszük a gyöngyöt a csepp forma sarkába, majd igazítsuk hozzá a tekercset úgy, hogy a tekerés abbahagyott vége már kb. 2 mm-rel a kagyló mellé essen. A másik oldalon pedig néhány mm-es rés kell maradjon a gyöngy és a tekercs között. Fontos, hogy arra az oldalra essen a gyöngy furata, ahol a tekercs már a gyöngy mellé esik. A hosszabbik 0,4 mm-es drótvéget vezessük körbe a kagylóhéjgyöngyön, majd az ékszer hátoldalán visszavezetve tekerjünk fel az 1 mm-es drótra 6 tekercset. A hetedik tekercs már egyben a következő – a kagylót ismét átfogó – hurok kezdete legyen. Ismét fogjuk körbe a gyöngyöt, majd tekerjünk fel újabb 6 tekercset az 1 mm-es drótra. A hetedik tekercsnél ismét vezessük végig a 0,4-es drótot a gyöngy felső lapján, de ezúttal ne az alsó lapján vezessük azt vissza, hanem a gyöngy furatában. Megint tekerjünk fel 6 tekercset, majd a hetedikkel egy újabb hurkot. Amikor már 5 hurok fogja körül a gyöngyöt, az utolsó hurok visszavezetése után tekerjünk fel még 3 tekercset.

Rögzítsük a csepp forma sarkában összefutó két szálat a következőképpen. Törjük vissza az 1 mm-es drótvégeket, a hátsót függőlegesen, a felsőt vízszintesen. Tekerjük körbe kétszer a vízszintessel a függőlegeset, majd vágjuk le a fölösleges vízszintes drótvéget az ékszer hátoldalán. Szükség esetén a függőleges drótvéget is rövidebbre vághatjuk, még egy kb. 0,8 mm hosszúságú drótvégre lesz szükségünk.

Vezessük át a 0,4-es drótot a csepp forma másik oldalára. Tekerjünk fel erre is 3 tekercset, majd hurkoljuk körbe ebből az irányból is a kagylót. Hurkolásnál próbáljuk meg szövésre emlékeztető módon, a másik irányú drótszálak alatt majd fölött továbbvezetni a szálat. Az ékszer hátoldalán is ilyen módon vezessük vissza a 0,4-es drótot. Tekerjünk fel 6 tekercset, majd a hetediket követően ismét hurkoljuk körbe a gyöngyöt, de figyeljünk arra, hogy az előző szövés ellentettjeként. Tehát ha az előbb az első keresztirányú drót alatt kezdtük, most felette kezdjük, és a következő alatt folytassuk. Ebből az irányból is 5 hurok kell körbefogja a gyöngyöt. A szövés nem csak szépíti az ékszerünket, hanem egyben a gyöngy rögzítésére is szolgál. Ha elég szoros a szövésünk, akkor kaphatunk igazán szép ékszert. Viszont érdemes egy picit lazább hurkokat hagyni, hogy viszonylag könnyen átférjenek alatta a keresztirányú szálak. Az utolsó hurok után rögzítsük a 0,4-es drótot újabb 3 tekerccsel úgy, hogy a legelőször létrehozott tekercstől még maradjunk el 1-2 mm-es távolságban, majd kb. 13 cm ráhagyással vágjuk le a maradék 0,4 mm-es drótvéget.



A levágott 0,4 mm-es drótdarab egyik végét rögzítsük két tekerccsel a kagyló sarkánál hagyott résben úgy, hogy annak tekerési iránya megegyezzen a kagyló felől érkező 0,4-es drótéval. A tekercsek száma szükség esetén lehet több, de a biztonságos rögzítés érdekében minimum két tekercs ajánlott. Oldalcsípőfogónk segítségével távolítsuk el a legutóbb rögzített 0,4-es drót rövidebbik szárát.




Így most már csak a 3 darab 0,4-es drótvéggel kell foglalkoznunk. Egyesével tekerjük velük körbe lazán az ékszer alsó részét a kagyló egyik sarkától a szemközti sarkáig, majd kétszeri szoros körbetekeréssel rögzítsük a drótvégeket a másik oldalon. Az ékszer kezdetekor hagyott 13 cm-es drótvég tekerési iránya ellentétes a másik kettőével. Így ezt a drótot egy picit nehezebben tudjuk a megfelelő irányba hajlítani, de törekedjünk arra, hogy minél kisebb hurok maradjon a visszafordításból, megakadályozva az ékszer későbbi megsérülését.


Hajlítsuk meg a függőleges drótvégre a fülbevaló felakasztását szolgáló karikát, majd fűzzük fel rá a füli akasztót. Amennyiben a saját készítésű füli akasztó mellett döntöttünk, az Alapelemek c. oldalon, a Füli akasztó c. részben találtok részletes elkészítési útmutatót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése