Oldalak

2011. június 30.

Aphrodité szett - Jáde




 
Tutorial:
http://bizsugyar.blogspot.com/2011_06_01_archive.html#7326395720330433585
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)








A medál elkészítése nem annyira egyszerű, mint amilyennek látszik, az ötlet megszületését követően több prototípust is gyártottam, mire megszületett a tökéletes darab. Elkészítése kb. 3 órát és igen nagy odafigyelést igényel. A fülbevaló már egyszerűbben meghajlítható, kb. 1,5 órát vesz igénybe.

A füli és a medál együtt is hordható, illetve külön is – amennyiben túl sok együtt-, de szerintem még belefér az együtt kategóriába is. A fülbevaló akasztóval együtt 4,3 cm hosszúságú és 2,3 cm szélességű a legszélesebb pontján, a medál pedig 4,6 cm hosszú és 2,3 cm széles.




Hozzávalók

Medál
30 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
200 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 cm átmérőjű kör alakú kagylóhéjgyöngy

Fülbevaló
2 db 15 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
2 db 90 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 db 2 cm átmérőjű kör alakú kagylóhéjgyöngy
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó
Reszelő

Az elkészítés menete

Medál

Törjük meg a 30 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarabot kb. 9 cm-re az egyik végétől, majd a törés melletti két szárra hajlítsunk szem formát. A szem forma meghajlításánál vegyük figyelembe, hogy abba körbetekerése után bele kell férnie a 2 cm átmérőjű kagylóhéjgyöngyünknek. Tehát próbáljuk meg elég nagyra hajlítani, hogy a gyöngy pont beleférjen, illetve fölötte és alatta legyen még némi hely. Törekedjünk a szimmetriára is. A két drótszál találkozási pontján törjük meg ismét a hosszabbik drótvéget a szem forma közepe felé, majd a szem alsó sarkában törjük vissza, és hajlítsunk egy kisebb szem formát. Törekedjünk arra, hogy a kisebb szem forma sarkai éppen a nagyobba illeszkedjenek, ne maradjanak rések közöttük.

A 200 cm hosszúságú 0,4 mm-es drótunkkal kezdjük el körbetekerni a két szem forma szárait a medál teteje felőli sarokból. A tekeréshez a Technikák c. oldalon a Tekerési technikák/Egy szál körbetekerése c. részben találtok segítséget. Az elején igyekezzünk szorosan összetekerni őket, de - meghagyva a közöttük lévő kellő távolságot – folyamatosan lazítsunk a tekercseken. Amikor már kellő távolság (kb. 2 mm) van a két szem szár között, folytassuk a tekerést csak a külső száron. Kb. 5-6 tekercs után nyolcas formában vigyük át a 0,4-es drótot a kisebb szem formára, egészen dupla tekercsek mellé. Tekerjünk erre a szálra is 7-8 tekercset, majd nyolcas formában vigyük vissza a 0,4-es drótot a külső szárra az előző tekerés folytatásaképpen. Tekerjük körbe ismét csak a külső szárat hétszer-nyolcszor, majd ismét vigyük át nyolcas formában a drótot a belső szem formára az előző tekercsek mellé. Folytassuk ezt egészen addig, amíg ismét 2 mm-re csökken a két szár távolsága. Ekkor folytassuk a tekerést mindkét száron egészen a szem sarkáig. Sajnos elrontaná az esztétikai élményt, ha a sarokban is mindkét szálat körbetekernénk, így itt inkább csak a külsőt tekerjük körbe kb. nyolcszor. Majd folytassuk a tekerést mindkét száron, egyre lazábban, engedve, hogy a szárak ezen az oldalon is eltávolodjanak egymástól. Tekerjük fel ezen az oldalon is a mintát az előző oldallal megegyező módon, majd a szűkülő részen tekerjük össze a két szárat egészen a szem felső sarkáig.

Laposfogónk segítségével törjük vissza mindkét szárat függőlegesre, majd hajlítsuk az egyiket hátra, a másikat előre. Formáljunk belőlük egyforma karikákat, amelyek elölről hátra, illetve hátulról előre záródnak. Elég nagy karikákat hajlítsunk, hogy a láncunk átférjen majd rajta. Vágjuk le a fölösleges 1 mm-es drótvégeket, majd folytassuk a 0,4-es drótvéggel a tekerést, immár a medál akasztójaként szolgáló két karikán. Próbáljuk őket szorosan egymáshoz fogva körbetekerni, és törekedjünk arra, hogy ne maradjanak rések a tekercsek között (főleg az akasztó nyakánál, hiszen itt érnek véget az 1 mm-es drótvégek ellenkező irányban). A medálakasztó nyakához visszaérve, vágjuk le a fölösleges 0,4-es drótvégeket.

A nagyobb szem forma egyik oldalán rögzítsük kétszeri szoros körbetekeréssel a maradék 0,4-es drótdarab egyik végét, fűzzük fel rá a kagylóhéjgyöngyöt, majd kétszeri szoros körbetekeréssel rögzítsük a drótot a túloldalon. Mindeközben próbáljuk a gyöngyöt minél inkább bele lapítani a szem formába. Ehhez a belső szemet egy picit kiemelhetjük, és a külső szemet pedig kitágíthatjuk kezünkkel. A gyöngy sikeres felfűzését, illetve a drótvégek biztonságos rögzítését követően távolítsuk el a fölösleges 0,4-es drótvégeket. Igyekezünk minél inkább az ékszer belsejében elvágni a drótvégeket, nehogy a későbbi használat során beleakadjanak ruháinkba, illetve megkarcolják bőrünket.

Ahol el lehet rontani a medált:
  • A szimmetria a legfontosabb szempont, erre végig ügyeljünk.
  • Tekerés közben ne feledkezzünk el arról, hogy a két szem forma szárai folyamatosan távolodnak, illetve közelednek egymáshoz. Így ennek megfelelő szorossággal tekerjük fel a 0,4-es drótot.

Fülbevaló

Hajlítsunk a 15 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarab közepére egy karikát, amelybe lazán belefér a 2 cm átmérőjű kagylóhéjgyöngy. Kezdjük el körbetekerni a karika záródási pontján az 1 mm-es drótot a 0,4-essel. Tekerjünk fel kb. 15 tekercset, majd nyolcas formában vigyük át a 0,4-es drótot a karika másik oldalára a karika záródási pontjától kicsit (kb. 1 cm) lejjebb. Tekerjünk fel itt is kb. 7-8 mm hosszú szakaszt, majd ismét nyolcas formában vigyük át a 0,4-es drótot az előző oldalra, pontosan a korábbi tekercseink folytatásaként. Tekerjünk fel itt is 7-8 mm-t, majd vigyük át ismét a másik oldalra nyolcas formában a drótot, az előző tekercseink mellé. Ismételjük ezt egészen addig, amíg 3-3 átvitt szál lesz a karika belsejében. Ezt követően tekerjük körbe a karika alján maradt szabad drótrészt, majd távolítsuk el a fölösleges 0,4-es drótvégeket. A maradék 0,4-es drótdarabbal pedig tekerjük körbe a karika felső részén szabadon hagyott drótrészt is, majd innen is távolítsuk el a fölösleges 0,4-es drótvéget.


Törjük vissza az 1 mm-es drótvégeket, az egyiket függőlegesen, a másikat vízszintesen. Tekerjük körbe kétszer a vízszintessel a függőlegeset, majd vágjuk le a fölösleges vízszintes drótvéget az ékszer hátoldalán. Szükség esetén a függőleges drótvéget is rövidebbre vághatjuk, még egy kb. 1 cm hosszúságú drótvégre lesz szükségünk. Hajlítsuk meg a függőleges drótvégre a fülbevaló felakasztását szolgáló karikát, majd fűzzük fel rá a füli akasztót. Amennyiben a saját készítésű füli akasztó mellett döntöttünk, az Alapelemek c. oldalon, a Füli akasztó c. részben találtok részletes elkészítési útmutatót.

A karika egyik oldalán rögzítsük kétszeri szoros körbetekeréssel a maradék 0,4-es drótdarab egyik végét, fűzzük fel rá a kagylóhéjgyöngyöt, majd kétszeri szoros körbetekeréssel rögzítsük a drótot a túloldalon. Mindeközben próbáljuk a gyöngyöt minél inkább bele lapítani a karikába. Vágjuk le a 0,4-es drótvégeket minél inkább az ékszer belsejében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése