Oldalak

2011. augusztus 1.

Holdhercegnő füli - Jáde

Tutorial:
http://bizsugyar.blogspot.com/2011_07_01_archive.html#1751141131445598932
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.) 
A görög tengerparton kitalált második fülbevalóm a Holdhercegnő füli. Viszonylag könnyen elkészíthető, és megalkotása sem tart sokáig, kb. 3 óra alatt meghajlítható mindkét darabja. Az egyik legszebben sikerült ékszeremnek tartom, remélem nektek is tetszik.

Hozzávalók
2 db 25 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
2 db 150 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 x 3 db 4 mm átmérőjű átfúrt ásványgolyó (unakit)
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót


Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó
Gyűrűfelütő vas



Az elkészítés menete

A gyűrűfelütő vas segítségével hajlítsuk meg az ékszer alapformáját, amely egy nagyobb és egy kisebb kör formából áll. A nagyobb kört a gyűrűfelütő vas alján, míg a kisebb kört feljebb hajlíthatjuk meg rajta. A nagyobb kör meghajlításával kezdjük. Fogjuk a 25 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót egyik végét a gyűrűfelütő vas aljához úgy, hogy egy kb. 5 cm hosszú szakasz maradjon szabadon az 1 mm-es drót ezen végén. Hajlítsuk a drót hosszabbik végét a gyűrűfelütő vas köré egészen addig, amíg bezáródik a kör forma. Vegyük kezünkbe a kör formát, és szükség esetén kicsit hajlítsuk nagyobbra úgy, hogy átmérője kb. 3 cm legyen. Illesszük a kör találkozási pontján ismét a gyűrűfelütő vashoz, de most már egy kisebb átmérőt keresve rajta. A kisebb kör kb. 1,8 cm átmérőjű legyen. Zárjuk be a kis kört is, de figyeljünk arra, hogy a kis karika záródási pontjánál a legutolsó szál kerüljön legalulra.



Rögzítsük a két szálat a következőképpen. Törjük vissza az alsó drótszálat függőlegesen, a felsőt pedig igazítsuk vízszintesre. Tekerjük körbe kétszer a vízszintessel a függőlegeset, majd vágjuk le a fölösleges vízszintes drótvéget az ékszer hátoldalán. Szükség esetén a függőleges drótvéget is rövidebbre vághatjuk, még egy kb. 0,8 mm hosszúságú drótvégre lesz szükségünk.




Szükség esetén a gyűrűfelütő vassal tökéletesíthetjük a kör formákat, de óvatosan! A tökéletes forma elérése után, kezdjük el körbetekerni a 0,4 mm-es dróttal az ékszer vázát, annak rögzítési pontjától indulva. A két kör szárait együtt kell körbetekernünk úgy, hogy a 0,4-es drótból hagyjunk szabadon egy kb. 25 cm hosszúságú szakaszt. Tekerjük körbe néhányszor a karikák szárait együtt az egyik oldalon, majd a 25 cm-es darabbal a másik oldalon is. Ez azért szükséges, hogy szimmetrikus legyen a fülbevaló. Tekerés közben figyeljünk arra, hogy a megfelelő szorosságot tartva, hagyjuk eltávolodni egymástól a karikákat. Addig kell ezt a műveletet folytatnunk mindkét oldalon, amíg kellő távolság nem lesz a karikák között. Ez egy kb. 2 mm-es távolságot jelent. Igyekezzünk mindkét oldalon ugyanolyan hosszan körbetekerni a karikákat a szimmetrikus ékszer elérése érdekében. A rövidebbik 0,4-es drótvéget rögzítsük 2 tekerccsel a külső karikán, majd hagyjuk szabadon lógni a fölösleget.

A hosszabbik darabbal is tekerjünk fel 4 tekercset a külső körre, majd az ötödik tekercsnél vigyük át nyolcas formában a 0,4-es drótot a belső karikára, és vezessük vissza a külsőre ismét nyolcas formában. Tekerjünk fel újabb 4 tekercset, majd ismét vezessük át a belső karikára a drótot nyolcas formában, és vissza. Addig folytassuk, amíg 6 darab nyolcas szár lesz a karikák között. Ekkor tekerjünk fel 5 tekercset a külső körre, majd egy hatodikat, mintha ismét a nyolcas forma következne. Ekkor azonban fűzzünk fel egy ásványgolyót, és igazítsuk a két karika közé. Az ékszer hátoldalán vezessük vissza a 0,4-es drótot az ásványgolyó furatába, majd a drót erős meghúzásával rögzítsük az ásványgolyót a 0,4-es drót megfelelő részén. Ezután, mintha csak folytatnánk a nyolcas formát, tekerjük körbe a belső kört, majd nyolcas formában vezessük vissza a 0,4-es drótot a külső karikára, az ásványgolyón keresztül. Ismét tekerjünk fel a külső körre 5 tekercset, majd következhet a nyolcas forma oda és vissza. Öt újabb tekercs után megint hajlítsunk egy nyolcas szárat. Egészen addig folytassuk ezt, amíg 4 darab nyolcas szár lesz az ásványgolyó ezen oldalán. Ekkor tekerjünk fel 6 tekercset, majd a hetedik után ismét következhet a nyolcas forma, az ásványgolyó felfűzésével. Az előzővel megegyező módon rögzítsük a golyót, és vezessük vissza a 0,4-es drótot a küldő karikára. Hat újabb tekercs meghajlítása után, a hetedik tekerccsel hajlítsunk egy újabb nyolcas formát oda és vissza. Ezután 5 tekercs és egy újabb nyolcas szár következzen. Amikor már elértük a 4 nyolcas szárat a legutolsó ásványgolyótól számítva, tekerjünk fel 5 tekercset, és a hatodikkal kezdjünk egy újabb nyolcas szárat, közben újabb ásványgolyót rögzítve. Tekerjünk fel a külső karikára újabb 5 tekercset, és a hatodikkal kezdjünk újabb nyolcas szárat. Ezután elég már csak 4 tekercs a nyolcas szárak közé. Amikor a legutóbb felfűzött ásványgolyó után már 6 nyolcas szárat hajlítottunk meg, tekerjünk fel újabb két tekercset a külső karikára, rögzítve ezzel a 0,4-es drótvéget. Végül oldalcsípőfogónk segítségével távolítsuk el a fölösleges 0,4-es drótvégeket.

Hajlítsuk meg a függőleges drótvégre a fülbevaló felakasztását szolgáló karikát, törjük vissza függőlegesre, majd fűzzük fel rá a füli akasztót. Amennyiben a saját készítésű füli akasztó mellett döntöttünk, az Alapelemek c. oldalon, a Füli akasztó c. részben találtok részletes elkészítési útmutatót.

Ha pontosan követtétek a fenti leírást, akkor pontosan vissza kell érkeznetek a 0,4-es drót ezen az oldalon rögzített, rövidebbik végéhez. Előfordulhat viszont, hogy kicsivel nagyobb - vagy kisebb - karikákat hajlítottatok, így marad még hely – vagy éppen nem fér el az összes tekercs – a karikákon. Így azt javasolnám, hogy hajlítás közben végig figyeljetek arra, hogy mennyi hely van még hátra. A középső ásványgolyónak pontosan az ékszer közepére kellene esnie. Ez például egy igen jó kapaszkodó a távolságok lemérésénél. Nem feltétlen kell annyi tekercset feltekerni, amennyit én fent leírtam, ezen természetesen ízlés szerint változtathattok, de mindenképpen törekedjetek a rendszerre, tehát ha az egyik oldalon ennyit tekertetek fel, akkor a szimmetria érdekében a másik oldalon is tartsátok a tekercsek számát. És még egy jó tanács: ha egyformára szeretnétek hajítani a két fülit, akkor érdemes az ékszer vázát egyszerre elkészíteni. Itt még tudtok alakítani a másodikon, és az összehasonlítás is könnyebb. Jó hajlítgatást! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése