Oldalak

2011. június 13.

Virágból bármi :) - Kricsár Annamáriától

Tutorial:
http://kricsar.blogspot.com/2009/06/tutorial-3.html
(A link valamiért csak úgy működik nekem,ha bemásolom a keresősorba.)
Készítette:
Kricsár Annamária

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)

Elkészült a 3. tutorialom is, a kisvirágos. Igazából ezzel kellett volna kezdeni, mert ez messze a legegyszerűbb az összes közül, és persze szokás szerint nagyon szájbarágós:) Ha valaki még az életben nem drótozott, akkor is meg tudja csinálni. Sőt, ha nem is akar drótozni, akkor is, mert használhat szerelőpálcát is a vastag drót helyett.

Hozzávalók: vastagabb (most 0,8-as ezüstözött réz) és vékonyabb (0,4-es) drót, nagyobb és kisebb gömbölyű gyöngy, kúpos fogó, lapos fogó és valami, amivel el lehet vágni a drótot. A gyöngy jó, ha gömbölyű, igazából ebből mutat, és túl kicsi se legyen, mert lecsúszik a végén a szirmokról a drót. A gyöngy kiválasztásánál fontos szempont, hogy páros számú kis gyöngy szépen körülérje a nagyot.

A vastag drót végére hajlítunk kicsi karikát kúposfogóval, vagy jöhet a szerelőpálca.

Ráhúzzuk a nagy gyöngyöt.

A vékony drótot a végétől nem messze egyszer rácsavarjuk a gyöngy felett a vastag drótra.

A vékony szál hosszú részére húzzuk a kis gyöngyök felét (én 5-öt, mert ezt a nagy teklát 10 kicsi éri körül).

A kis gyöngyökkel megkerüljük a nagyot, és a gyöngy másik végén is egyszer rácsavarjuk a vékony drótot a vastagra, jó feszesen.

Jöhet a maradék kicsi tekla, és az újabb csavarás, most ott, ahol legelőször. Így a két vékony drótvég egy oldalon van.

Ezután körbecsavarjuk a szirmokat a vékony dróttal. A képen látható helyen előrehúzzuk a szálat. Fontos, hogy innentől méginkább ügyeljünk a feszességre, különben lecsúszik a vékony drót a szirmokról. Ennél a virágnál azt választottam, hogy négy kis tekla után viszem a túloldalra a szálat, de lehetett volna 3 vagy akár 2 is. Érdemes kipróbálni, mindegyiknél kicsit máshogy fog kinézni a virág. És ha a színén mondjuk 4 gyöngy után váltok, a fonákján 3 után lesz a váltás.

Az óramutató járásával megegyezően haladunk: tehát az első helyen a vastag drót mellett jött előre a szál, hátramegy az onnan számított 4. gyöngy után, felfelé húzom, és előrejön az első gyöngy után, hátramegy az onnan számított 4. gyöngy után (ez a dróttól az 5. gyöngy), és így tovább.


Megvan a fele, a vastag drót hurkos felére értünk.

Körbetekerés vége, ugyanott vagyunk a vékony dróttal, ahol elkezdtük.

Jó szorosan rátekerjük 1-2-szer a vastag drótra.

A két vékony drótvéget eldugjuk a szomszédos gyöngyökbe, ha túl kicsi a lyukjuk, akkor oda, ahova tudjuk, hogy ne szúrjon és ki se tekeredjen.

Levágjuk a szálakat. Kész a virág. Kicsit meg lehet igazítani a tekerést, hogy szép szabályos legyen, és ne is takarja el teljesen a gyöngyöt.

A virágot lecsúsztatjuk szorosan a drótvégi karika mellé, a másik drótvéget méretre vágjuk,

és ide is karikát hajlítunk. Ezzel teljesen kész az elem, fel lehet használni bármire,


például fülbevalónak, gyűrűnek, medálnak vagy karkötőnek. És ennyi. Igazából annyira egyszerű, hogy szöveg nem is kellett volna hozzá, csak a képek alapján is meg lehet csinálni.

1 megjegyzés: