Oldalak

2011. június 17.

Tűzvirág fülbevaló - Jáde

 


Készítette:
 Jáde
(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)







A Tűzvirág fülbevaló ötlete egy éjszaka született meg, mondhatnám, megálmodtam. Így aztán felébredve, egyből nekiláttam, hogy megvalósítsam az álmaimban megszületett, kissé rusztikus fülbevalót. Az ékszert egy-egy napkő díszíti, az azt körülvevő rész pedig virágszirmokra, vagy akár napsugarakra hasonlít. Innen a fantázianév.

Hozzávalók
2 x 29 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
2 x 10 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 x 1 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 x 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 x 1 db 8 mm átmérőjű ásványgolyó (napkő)

(A szükséges drótmennyiségek a ténylegesen felhasznált mennyiségeket jelölik. Így érdemes néhány cm-rel hosszabbat levágni, ez egyben a hajlítást is megkönnyíti.)


Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó


Az elkészítés menete

Sajnos a Tűzvirág fülbevaló elkészítésének csak főbb állomásait tudom részletesen megosztani veletek, mert a szirmok kialakítása teljesen véletlenszerűen történt.

Kb. 4 cm-es ráhagyással törjük vissza az 1 mm-es drótot laposfogónk segítségével, majd a fogóval alakítsuk ki az első szirom cikkcakkos szélét. Fontos, hogy a szirmok hegyénél, és tövénél mindig éles hegyeket alakítsunk ki. Ezt legkönnyebben a laposfogóval tudjuk elérni. Az összes – a legfelsőt kivéve – 6 szirom meghajlítását követően, a két függőlegesen maradt drótvégre is hajlítsuk meg a szabálytalan szirmot, majd a szirom hegyénél, törjük vissza az egyik drótot függőlegesen, a másikat vízszintesen, és tekerjük körbe kétszer a vízszintessel a függőlegeset. A tekerésből megmaradt 1 mm-es drótvéget nyugodtan eltávolíthatjuk, azonban figyeljünk arra, hogy ez az ékszer hátulján történjen meg. A függőleges véget is rövidebbre vághatjuk, amennyiben túl hosszú maradt, és a felakasztás céljából hajlítsuk meg rá a karikát, majd törjük azt függőlegesre vissza.

A virág meghajlításánál érdemes középen egy kisebb lyukat hagyni, kicsit kisebbet, mint amekkora az ásványgolyónk, így az felfűzéskor nem süllyed bele az ékszerbe, hanem esztétikusan ráül arra.

Rögzítsük a 0,4 mm-es drótunk egyik végét az egyik szirom tövénél kétszeri körbetekeréssel. Mindkét drótvéget dugjuk át az ásványgolyón, majd a hosszabbikat rögzítsük a túloldalon, egy másik szirom tövénél kétszeri körbetekeréssel. Dugjuk vissza ezt a drótvéget az ásványgolyón, majd erősen húzzuk meg két irányba a két drótvéget. Ezzel biztonságosan rögzítettük az ásványgolyót a virágon. Vágjuk le a fölösleges 0,4 mm-es drótvégeket az ásványgolyó mindkét oldalán, figyelve arra, hogy egészen a golyó mellett vágjuk le őket, megakadályozva hogy a későbbi használat során beleakadjanak ruhánkba, vagy felsértsék bőrünket.

Végül hajlítsuk meg a füli akasztókat, ehhez az Alapelemek c. oldalon, a Füli akasztó c. részben találtok részletes útmutatót. A füli akasztó karikáját oldalirányban felbontva, fűzzük fel a virágot, majd zárjuk vissza a karikát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése