Oldalak

2011. június 17.

Laudánum nyakék - Jáde


Tutorial:
http://bizsugyar.blogspot.com/search?updated-max=2011-06-04T16%3A48%3A00%2B02%3A00&max-results=5 
Készítette:
Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.) 
Szerettem volna a Herringbone technikát egy nyakék formájában is kipróbálni, így született meg a Laudánum nyakék. Azért hívom nyakéknek, és nem nyakláncnak, mert ez az ékszer nem lógva, hanem szinte mereven helyezkedik el a nyakunkon. Úgy gondolom így tud igazán érvényesülni a Herringbone minta.

A nyakék elkészítése kb. 2,5 órát vesz igénybe, és igen egyszerű. Csak az alább felsorolt hozzávalókra, eszközökre, és némi türelemre van szükség hozzá. J Az ékszer átmérője 14 cm.

Hozzávalók
kb. 46,5 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
kb. 450 cm hosszúságú 0,6 mm-es lágy drót
20 darab 8 mm átmérőjű csiszolt üveggyöngy

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Hajlítsuk kör alakúra félkemény 0,8-as drótot, majd kb. 3 cm-es ráhagyással a 0,8 mm-es félkemény dróton, hajlítsuk meg az első Herringbone mintát a 0,6 mm-es lágy dróttal. A Herringbone minta meghajlításához a Technikák c. oldalon, a Herringbone technika c. részben találtok további segítséget. Az, hogy a nyakék melyik végéről melyik felé haladunk, teljesen mindegy. Amire viszont mindenképpen figyeljünk oda, hogy ugyanabban az irányban hajlítsuk meg a következő Herringbone mintákat is.

Így egységesen mindegyik Herringbone minta előtt (vagy után – attól függően, hogy melyik irányban hajlítjuk őket) lesz egy néhány tekercsből álló rész. Ezt ízlés szerint lehet hosszabbítani, rövidíteni, az én általam készített nyakék esetében ezek a köztes részek 4 tekercsből állnak. Fontos, hogy a mintákat szorosan egymás mellé hajlítsuk. Amikor az utolsó Herringbone mintát is meghajlítottuk – vagyis felpróbálva elég hosszúnak tűnik az ékszer, illetve egy legalább 3 cm-es szakasz van még a 0,8-as drót végén -, a nyakék egyik végén pótolnunk kell a tekercseket. Ezt tegyük meg, majd hajlítsuk meg a nyakék egyik végére a karikát, és a másikra a kapcsot. Amennyiben túl hosszúak maradtak a 0,8-as drótvégek, vágjuk igény szerint rövidebbre. A kapocs és a karika meghajlításánál figyeljünk arra, hogy elég nagy karikát hajlítsunk ahhoz, hogy a kapocs vége kényelmesen átférjen rajta, és lehetőleg merőlegesen helyezkedjenek el egymáshoz képest. Végül igazgassuk meg a Herringbone mintákat úgy, hogy felvéve minden oldalon kifelé álljanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése