Oldalak

2012. március 23.

Kéknefelejcs füli - Jáde



Tutorial:
Készítette:
Jáde
(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)


Az elmúlt hideg téli napok után már nagyon várom a tavaszt, és a kirügyező virágokat. Ezért a fantáziám is a színes virágok körül forog. Így jutott eszembe a Kéknefelejcs füli, amelyben számomra a virág forma tetszik a legjobban. Ennek meghajlítása nem annyira nehéz, néhány próbadarab után már kifejezetten könnyűvé válik, ugyanakkor szerintem nagyon aranyos.

A fülbevaló kb. 1 óra alatt elkészíthető. Akasztóval mért teljes hossza 3,7 cm.

Hozzávalók
2 db 20 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
2 db 40 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 db 0,6 cm átmérőjű ásványgolyó (türkinit)
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót

Szükséges eszközök
Laposfogó
Oldalcsípőfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Fogjunk rá kúposfogónkkal a 20 cm hosszúságú drótdarabunkra, kb. 3 cm-re annak tetszőleges végétől, majd a hosszabbik drótvéget tekerjük a kúposfogónk hegye köré egészen addig, amíg kicsi szirom forma nem keletkezik a körbetekert szár hegye körül. Ekkor fordítsuk meg kúposfogónkat a meghajlított formában úgy, hogy egyik szára a már meghajlított szirom formában, a másik pedig a következő (fordított) szirom forma közepében legyen. Nem kell összeszorítanunk a fogót, hanem apró, kb. 2-3 mm-es rést kell hagynunk a hegyei között. Hajlítsuk ismét körbe a hosszabbik drótvéget a szár körül, egy újabb szirom formát képezve. Ismét helyezzük át a fogónkat, és hajlítsunk újabb szirom formákat egészen addig, amíg hat (az ellenkező irányból nézve 5) szirmot nem kapunk. Figyeljünk arra, hogy a drótvégek és a hat szirom egy irányba álljon.


Kúposfogónk segítségével zárjuk össze a szirmok szárait – amennyiben apró rés maradt közöttük -, és távolítsuk el a szirmokat egymástól. Ez a néhány mozdulat már kirajzol egy körívet, amelyet aztán kezünkkel összezárva megkapjuk a virágot. Laposfogónkkal egyenesítsük ki a két drótvéget, hogy megfelelően összezáródhasson a virág.

A 0,4-es drótunkkal tekerjük körbe a két egyenes drótvéget kb. 8 mm hosszan a virág felé haladva. A maradék 0,4-es drótvéget vezessük fel az ékszer színére, fűzzünk fel rá egy ásványgolyót, rögzítsük alul egyszeri körbetekeréssel, majd vezessük vissza a golyóban és végül rögzítsük a golyó fölött is egy-két tekerccsel. A maradék 0,4-es drótvégeket csípőfogónkkal eltávolíthatjuk. Kúposfogónkkal még közelíthetjük, illetve távolíthatjuk egymástól a szirmokat, amennyiben erre még szükség van a tökéletes forma eléréséhez.

A rövidebbik 1 mm-es drótvéget vágjuk le abban a pontban, ahol a körbetekerés befejeződik. Használjuk a csípőfogónk zárt oldalát erre, így nem marad hegyes a drótvég. Laposfogónkkal törjük rá a hosszabbik drótvéget a rövidebbik végére derékszögben, majd - igény szerint - vágjuk rövidebbre. Kb. 8 mm-es szakaszra van még szükség. Hajlítsunk rá karikát kúposfogónkkal, végül fűzzük fel a füli akasztóra. A füli akasztó meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Füliakasztó c. részben találtok leírást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése