Oldalak

2012. március 12.

Életfa füli - Jáde

Tutorial:
Készítette:
Jáde
(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)

 
Tavaly Mikulásra kaptam egy igazi piros mikulászsákot, amely sok-sok gyönyörű gyöngyöt rejtett. Mivel egy nagyon kedves munkatársamtól kaptam őket, elhatároztam, hogy ezeket csak különleges ékszerek készítéséhez fogom felhasználni. Az egyik napfényes téli délután jutott eszembe ez a fülbevaló, amely elkészítéséhez számomra az egyik legszebb gyöngyöt használtam fel.

A fülbevaló elkészítése nem nehéz és csupán másfél órát igényel. Az ékszer teljes, akasztóval mért hossza 4,5 cm.

Hozzávalók
2 db 20 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
2 db 70 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
2 db 1 cm átmérőjű kerámiagyöngy (kb. 2 mm-es átmérőjű furattal rendelkezzen)
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót

Szükséges eszközök
Laposfogó
Kúposfogó
Oldalcsípőfogó

Az elkészítés menete

Fogjunk rá kúposfogónk hegyével a 20 cm hosszúságú 1 mm-es drótdarabunk közepére, majd keresztezzük a drótszárakat. Laposfogónkkal törjük vissza a drótszárakat úgy, hogy azok párhuzamosan egymás mellé záródjanak. Törekedjünk a szimmetrikus forma elérésére. Fűzzük fel a kerámiagyöngyöt a szárakra, majd az alatt kezdjük el visszahajlítani a drótszárakat fel, egészen a gyöngy fölött keresztezve azokat. Abban a pontban, ahol szeretnénk összezárni az ékszert, laposfogónkkal törjük vissza a hátsó szárat függőlegesen és a felsőt vízszintesen. Kezünkkel, majd laposfogónkkal rásegítve tekerjük másfélszer körbe a vízszintessel a függőlegeset, majd az ékszer hátoldalán vágjuk le a fölösleget a vízszintes szárról. A függőlegeset is rövidebbre vághatjuk, amennyiben túl hosszú maradt, kb. 0,8 cm-re lesz még szükség. Kúposfogónkkal hajlítsuk meg a fülbevaló felakasztását szolgáló karikát a függőleges drótszárra, majd törjük vissza függőlegesen.


Egy-két tekerccsel rögzítsük a 70 cm hosszúságú 0,4 mm-es drótdarabunk tetszőleges végét a belső kiskarikán. Próbáljuk a tekercseket szorosan egymás mellé felvinni, hogy közöttük ne maradjon rés. Nyolcas formában vezessük át a drótot a külső vázra, majd vigyünk fel erre is 6 tekercset. Nyolcas formában vezessük vissza a 0,4-es drótot a belső kiskarikára szorosan az előző tekercsek mellé, majd további tekercsek nélkül, visszakanyarodva vezessük vissza azt a külső vázra egy újabb nyolcas formában. Tekerjünk fel a külső vázra 7 tekercset, majd ismét nyolcas formában vezessük át a belső karikára, aztán egy újabb nyolcas formában a külső formára. Folytassuk a tekercseket és a nyolcas formákat egészen addig, amíg a túloldalra át nem érünk és egy szimmetrikus formát nem kapunk. Arra érdemes figyelni, hogy akkor lesz szép az ékszer, ha mindkét oldalon ugyanannyi tekercs és nyolcaspár van, illetve ha páratlan a számuk és a középső nyolcaspár függőleges. Továbbá érdemes a külső száron felfelé haladva egyre növelni a nyolcaspárokat elválasztó tekercsek számát, majd a túloldalon lefelé haladva azzal megegyező mértékben csökkenteni. Az utolsó nyolcassal vezessük vissza a drótot a belső karikára, majd egy-két tekerccsel rögzítsük annak végét. Végül az ékszer hátoldalán vágjuk le a fölösleges 0,4 mm-es drótvégeket.

Az Alapelemek c. oldalon a Füli akasztó c. részben található leírás alapján hajlítsuk meg a füli akasztót, és fűzzük fel rá az ékszert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése