Oldalak

2012. február 20.

Kéknefelejcs gyűrű - Jáde

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.) 


Hajlítottam már sok-sok fülbevalót, medált és néhány kar- illetve nyakláncot is, de valahogy a gyűrűkkel nem boldogulok. Készítettem már párat, de végül egyik sem nyerte meg annyira a tetszésemet, hogy közzétegyem. Ez az első olyan darab, amit meg merek mutatni, és ami nekem is tetszik. J

Lehet, hogy azzal volt korábban gondom, hogy nem jutott eszembe olyan forma, ami szimmetrikus, és amelyben a drótvégeket is szinte észrevétlenül, egy-egy csiga nélkül el tudom tüntetni. Ezúttal sikerült, és nagyon örülök neki. J

Biztos a tavasz közeledte juttatta eszembe ezt a mintát, nekem mindenesetre nagyon megtetszett. Meghajlítása nem nehéz, de nem biztos, hogy elsőre sikerül, én is meghajlítottam párat, mire megszületett az első szinte szimmetrikus forma. A gyűrű elkészítése kb. 1,5 órát igényel.

Hozzávalók
30 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
240 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót
6 mm átmérőjű ásványgolyó (türkinit)

Szükséges eszközök
Laposfogó
Kúposfogó
Oldalcsípőfogó
Gyűrűfelütővas

Az elkészítés menete

Laposfogónkkal törjük meg derékszögben a 30 cm hosszúságú drótdarabunkat kb. 10 cm-re az egyik végétől, majd fűzzük fel rá az ásványgolyót ellentétes irányból. Az ásványgolyó túloldalán is törjük vissza derékszögben a drótot, az előzővel megegyező (tekerési) irányban. Kezünkkel hajlítsuk a két drótszárat a golyó köré úgy, hogy a furatból kiérkező drótvégeket elfedjük a tekercsekkel. Mindkét drótvéggel kb. ¾ kört kell a golyó köré hajlítanunk.


Ekkor fordítsuk meg az ékszert úgy, hogy a furatok felülről láthatóak legyenek, majd fogjunk rá kúposfogónk hegyével az egyik drótszárra az ásványgolyó mellett. A tekerési irányt tartva alkossuk meg a szirmokat a következőképpen. Ezúttal kúposfogónkkal törjük vissza kissé, kb. 60°-os szögben a drótvéget, majd illesszük a kúposfogó egyik hegyét a szögbe, a másikat pedig a drótvég másik oldalára. Figyeljünk arra, hogy közben ne zárjuk teljesen össze a fogó szárait, hanem hagyjunk egy pici rést közöttük. Hajlítsuk vissza a drótszárat a kúposfogó hegye körül, és próbáljuk meg bezárni a hurkot. Fogjunk rá újból a drótra, kúposfogónk egyik hegyét az előbb hajlított hurokba, a másik hegyét pedig ismét a drótszár mellé, az újabb hurok helyére illesztve. Hajlítsuk ismét vissza a drótszárat. Ismételjük ezt a műveletsort egészen addig, amíg 7 szirmot nem kapunk. Ekkor hajlítsuk enyhén vissza a drótvéget az utolsó szirom után.


A meghajlított hurkok szárait kúposfogónk hegyével szorítsuk egymáshoz, a szirmokat pedig távolítsuk el egymástól. Ez már kirajzol egyfajta körívet, amelyet aztán kezünkkel tökéletesen az ásványgolyó köré illeszkedővé formálhatunk. Amikor már tökéletes a virág forma, laposfogónkkal kissé kiegyenesíthetjük mindkét drótvéget, figyelve arra, hogy azok egymással szemben, egy vonalban helyezkedjenek el. A gyűrűfelütővas segítségével hajlítsuk ezeket egymással szemben kör formájúra, és vágjuk őket rövidebbre, amennyiben túl hosszúak maradtak. Ügyeljünk arra, hogy abban a pontban vágjuk le a fölösleget, ahol a szirmok, illetve a hajlítások elkezdődnek a másik száron. Így felülről nem fog látszani az elvágott drótvég, mert a szirmok eltakarják.

A 240 cm hosszúságú 0,4 mm-es drótdarabunk közepével vigyünk fel egy-két tekercset a gyűrűkarika alsó (a tenyerünk felé eső) középpontjára szorosan egymás mellé, majd először az egyik, majd a másik irányban tekerjük körbe a két egymáshoz simuló gyűrűkarikát. Ha nem teljesen idomulnak egymáshoz, laposfogónkkal kicsit formálhatunk rajtuk. A levágott drótvéghez elérkezve a szirmok tövén történő rögzítés után vágjuk le a fölösleges 0,4 mm-es drótvégeket. Végül kisebb igazgatásokkal alakítsuk ki a virág végső, tökéletes formáját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése