Oldalak

2012. január 24.

Scarabeus medál - Jáde


(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.) 

Mivel imádom a vásárokat, így igyekszem azokra mindenképpen ellátogatni, amelyek térben és időben is elérhetőek számomra. Így egy Márton napi vásárban tettem szert ezekre a csodálatos, apró átfúratlan ásványdarabkákra, amelyek láttán azonnal tudtam, hogy ezekből pici medálokat fogok készíteni. Különben is nagyon izgalmasnak találom az átfúratlan ásványok befoglalását.

A medálok mérete a leghosszabb pontjukon 3,2 cm, legszélesebb pontjukon pedig 1,5 cm. Az elkészítés nem tart sokáig, kb. 1,5 órát igényel.

Hozzávalók

leghosszabb pontján kb. 2 cm hosszú, legszélesebb pontján kb. 1,3 cm széles, apró, átfúratlan ásványdarab (karneol, amazonit)
13 cm hosszúságú 0,8 mm-es lágy drót
100 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót

Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

A 13 cm hosszúságú 0,8-as drótdarabunk közepére hajlítsunk egy az ásványdarabunk köré illeszkedő formát. Figyeljünk arra, hogy a megmaradó drótvégek nagyjából egyenlő hosszúságúak legyenek, és arra is, hogy a forma lazán ölelje körbe az ásványt.


Rögzítsük a 100 cm hosszúságú 0,4-es drótunk egyik végét az ékszer alsó részénél, ha egy óra lapjára gondolunk, akkor kb. 5 óránál kezdjük a körbetekerést, és kb. 7 óráig folytassuk. A tekeréshez a Technikák c. oldalonaz Egy szál körbetekerése c. részben találtok leírást. A kívánt szakasz körbetekerése után, fogjuk kezünkkel az ásványt a formába és vigyük át a 0,4-es drótot a medál jobb oldalára az ásványon. Figyeljünk arra, hogy a 0,4-es drót az ékszer (illetve a 0,8-as drót) külső oldaláról érkezzen, és ne belülről, mert így esztétikusabb lesz a végeredmény. Rögzítsük a jobb oldalon is egy tekerccsel, és vezessük vissza a medál másik oldalán a bal oldalra. Ismét figyeljünk arra, hogy a vízszintes keresztszálak mindig az ékszer (illetve a 0,8-as drót) külső oldaláról érkezzenek. Tekerjünk fel ismét néhány tekercset, annyit, amennyi ahhoz szükséges, hogy a keresztszálak között kitűnjön az ásvány, de még szolgálják a megfelelő rögzítést. Nálam ez kb. 4 mm-es távolság. Ismét vigyük át a keresztszálat, rögzítsük a túloldalon egy tekerccsel, majd vezessük vissza. Ezt a műveletet annyiszor kell ismételnünk, amíg a keresztszálunk két végpontja kb. 1 és 11 órához kerül. Ez legyen az utolsó keresztszál. Ezután törjük vissza laposfogónk segítségével a 0,8-as drótvégeket függőlegesre, majd tekerjük körbe a medál felső részét is a bal oldalon 11 órától egészen 12 óráig.

Vágjuk le a fölösleges 0,4-es drótvéget, majd tekerjük vele körbe a medál jobb oldalán szabadon hagyott 0,8-as drótrészeket külön-külön, lentről felfelé haladva. A legfelső szakasz – amely kb. 1 óra és 12 óra közé esik – körbetekerése után ne vágjuk le a medál nyakához eső 0,4-es drótvéget, mert erre még szükségünk lesz.

Amikor már a medál körül végig körbe van tekerve a 0,8-as drót, formázzuk meg a medál akasztóját a következőképpen. Vágjuk egyforma hosszúságúra a drótvégeket, de figyeljünk arra, hogy még elég hosszúak maradjanak ahhoz, hogy egy megfelelő méretű akasztót hajlíthassunk belőlük. Kezünkkel illetve kúposfogónkkal rásegítve hajlítsunk tökéletesen egyforma ovális formákat mindkét drótvégre ellenkező irányban. A jobb oldal felső részének körbetekerésekor hagyott 0,4-es drótvéggel kezdjük el körbetekrni a két ovális formát, lehetőleg az ékszer színéről kezdve. Amikor visszaértünk a medál nyakához a hátoldalon, vágjuk le a fölösleges 0,4-es drótvéget.

1 megjegyzés: