Oldalak

2012. január 2.

Margaréta füli - Jáde (Marguerite earrings pattern)

(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)

Sajnos az elmúlt hetekben nem sok szabadidőm volt, és a Karácsony közeledtével nem valószínű, hogy az változni fog. Azért igyekeztem időt szakítani a kedvenc hobbimra, és az elméletben kitalált ékszereket gyakorlatban is megvalósítani. Így készült el a Margaréta füli is, amelynek a gondolata már néhány napja megszületett a fejemben, és alig vártam hogy végre meghajlíthassam.

Az ékszer elkészítése nem túl bonyolult, de mindenképpen el kell hozzá sajátítanunk a hálózás technikáját. Ha ez megy, akkor semmi nehézség nincsen benne. A meghalítás kb. 2 órát vesz igénybe. A fülbevaló akasztóval mért teljes hossza 5,3 cm.

Hozzávalók

2 db 1,5 cm átmérőjű átfúrt lapos ásványkorong (jáspis)
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 db 13 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drót
2 db 100 cm hosszúságú 0,4 mm-es lágy drót

Szükséges eszközök

Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Hajlítsuk meg kör alakban a 13 cm hosszúságú 1 mm-es lágy drótdarabunkat úgy, hogy az lazán az ásványkorongunk köré illeszkedjen. Fontos hogy az egyik végén kb. 3 cm-t szabadon hagyjunk, ezt a kör forma megalkotása után kezünk illetve laposfogónk segítségével szorosan tekerjük rá a másik, a kör záródási pontjában függőlegesen visszatört drótvégre. Távolítsuk el a körbetekerésből maradt drótvéget az ékszer hátoldalán. A függőleges drótvéget hagyjuk meg egyelőre, hiszen erre még a későbbiek folyamán szükségünk lesz.


Rögzítsük a 100 cm hosszúságú 0,4 mm-es drótunk tetszőleges végét a függőleges száron kétszeri körbetekeréssel, majd jobbra haladva, készítsünk hálót a kör forma köré. A hálózáshoz a Technikák c. oldalon aHálózás c. részben találtok útmutatót. A függőleges drótvéghez visszaérkezve, ezen rögzíthetjük a 0,4-es drótot, illetve néhány tekerccsel létrehozhatjuk a következő hálósor magasságát. A két sor háló meghajlítása után, egy harmadikat is készítenünk kell, de már jóval nagyobb hurkokkal. Lényegében ugyanúgy kell a hálószemeket meghajlítani, csak nem a következő szembe kell hurkolni, hanem 2-3 szemmel arrébb.

A harmadik sorból visszaérkezve a függőleges szárhoz, rögzítsük a 0,4-es drótot, majd vezessük le egészen a karika nyakáig. Tekerjük egyszer körbe a karikán, majd fűzzük fel rá az ásványkorongot. Rögzítsük a 0,4-es drótot a karika alján is egy-két tekerccsel, majd vezessük vissza az ásványkorongon. Fent is rögzítsük a 0,4-es drótot a függőleges drótszár másik oldalán, majd képezzünk vele még egy sor hálót, de már befelé. Ez fogja biztosítani, hogy az ásványkorong ne foroghasson az ékszerben. A hálót befejezve, rögzítsük a 0,4-es drótvéget, majd távolítsuk el a fölösleget.



Igény szerint vágjuk rövidebbre a függőleges drótszárat, kb. 0,8 cm hosszúságra lesz még szükségünk. Kúposfogónk segítségével hajlítsuk meg rá a felakasztást szolgáló karikát, törjük vissza függőlegesre, majd fűzzük fel a füli akasztóra. A füli akasztó meghajlítsához az Alapelemek c.oldalon a Füli akasztó c. részben találtok részletes leírást.




1 megjegyzés: