Oldalak

2011. október 31.

Vénusz szett - Jáde ( Venus set pattern)


(Itt a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.) 
 
 

A Vénusz szett karláncának alapeleme csak egy picit különbözik a Jupiter karláncétól. A szett elkészítése ugyanolyan egyszerű és gyors, kb. 2 órát igényel.

Az én csuklóm 15 cm kerületű, és az általam készített karlánc 18 cm hosszúságú. Vastagabb csuklóra arányosan hosszabb, vékonyabbra pedig arányosan rövidebb láncot kell készítenünk. A medál és a fülbevaló esetében nem szükséges változtatás.

Hozzávalók

Karlánc (18 cm hosszúságú karlánc esetében)
10 db 4 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)
80 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót (1 elem drótszükséglete kb. 7 cm)
10 db szerelőkarika
1 db zárókarikával ellátott kapocs

Fülbevaló
2 db 6 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)
2 db 4 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)
20 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót
2 db lapos korongban végződő 4 cm hosszúságú szerelőpálca
2 db készen vásárolt füli akasztó vagy 2 db 6 cm hosszúságú 0,8 mm-es félkemény drót

Medál
1 db 6 mm átmérőjű ásványgolyó (leopárdjáspis)
10 cm hosszúságú 0 8 mm-es félkemény drót
1 db medálakasztó

Szükséges eszközök
Oldalcsípőfogó
Laposfogó
Kúposfogó

Az elkészítés menete

Karlánc

Kezdjük a láncot alkotó elemek meghajlításával. Laposfogónk segítségével törjünk vissza derékszögben egy kb. 4 mm hosszúságú drótrészt a 80 cm hosszúságú drótdarab tetszőleges végén. Fűzzünk fel a visszatört végre egy 4 mm-es golyót. A visszatört drótvég ne nyúljon ki az ásványgolyóból! Amennyiben kilóg, vágjuk rövidebbre, majd fűzzük fel rá ismét a golyót. Kezünkkel tekerjük a golyó köré a drótot addig, amíg el nem értünk egy teljes karikát. Ekkor kis ráhagyással hajlítsuk tovább a drótot, engedve, hogy egy kis hurok képződjön a belső karika mellett a másodikra. Majd kúposfogónk hegyével fogjunk rá a drótra a golyó furatvégénél, és kezünkkel hajlítsuk a drótot a kúposfogó szára köré a golyó alatt visszaérkezve, egy karikát képezve ezzel. A karikából visszaérkező drótvéggel fejezzük be a golyó köré hajlított külső karikát, majd a furatvégtől kb. 0,8 cm-es távolságban vágjuk le a fölösleges drótvéget, végül hajlítsunk rá karikát visszafelé. A folyamatosan rövidülő drótdarabon ezt a műveletsort még kilencszer megismételve megkapjuk a tíz elemet.

A szerelőkarikák meghajlításához az Alapelemek c. oldalon a Szerelőkarika c. részben találtok útmutatót, azonban a tökéletesen záródó és legesztétikusabb szerelőkarikákat készen is meg lehet vásárolni. Én ebben az esetben ez utóbbit javaslom.

A szerelőkarikák oldalirányú szétnyitásával majd összezárásával, fűzzük össze a tíz elemet, de figyeljünk arra, hogy ezek azonos irányban kerüljenek felfűzésre. Az így kapott lánc azon végére, amelyik szétnyitható, fűzzük fel a kapocs zárókarikáját, a lánc másik végére pedig a tízedik szerelőkarikát, és végül a kapcsot.

Fülbevaló

Az Alapelemek c. oldalon aSzerelőpálcák c. részben leírtak szerint készítsük el a fülbevaló alján lógó kis elemeket.

A karláncéval megegyező módon, hajlítsuk meg a fülbevaló központi elemét a 20 cm hosszúságú drótra a 6 mm átmérőjű ásványgolyót felfűzve, azzal a különbséggel, hogy a furatvégnél elsőként hajlított kiskarika meghajlítását követően, fűzzük fel a szabad drótvégre az előbb készített lógó elemet.

Hajlítsuk meg az Alapelemek c.oldalon a Füli akasztó c. részben található útmutató alapján a füli akasztót, majd fűzzük fel rá a fülbevalót.

Medál



A karláncéval megegyező módon, hajlítsuk meg a medált a 10 cm hosszúságú drótra a 6 mm átmérőjű ásványgolyót felfűzve, majd az elkészült elemet – annak nem szétnyitható kiskarikájánál fogva - fűzzük fel egy medál akasztóra.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése