Oldalak

2011. június 13.

Drót-gyöngy karkötő

A tutorial angol nyelven itt érhető el:
Készítette:
Sharon Herr

(Magyarul a további bejegyzések gombra kattintva olvasható.)


Magyarra fordítva:

Anyag-, és eszközszükséglet
- kerek fogó
- lapos fogó
- vonalzó
- fogó a drót vágásához
- 1 db 20-30 mm-es ovális központi gyöngy
- 8 db 8 mm-es kerek gyöngy
- 45" ( ~114,3 cm) négyszögletes 0,6 mm-es félkemény ezüst, vagy aranyozott drót
- 15" ( ~38,1 cm) félkör alakú 0,8 mm-es félkemény ezüst, vagy aranyozott drót

1. lépés
A 0,6 mm-es négyszögletes drótot vágjuk 3 részre a következők szerint:
-2 db egyenként 18" (  ~45,7 cm ) hosszú, és
-1db 9" (~22,9 cm ) hosszú szakaszra.

2. lépés
Jelöljük meg a két 18"-os drótdarab közepét.

3. lépés


 
Vágjunk le egy 3"-os ( ~7,6 cm ) darabot a 0,8 mm-es drótból. 
1/4"-t ( ~0,6 cm ) hajlítsunk meg, és lapos fogóval tartsuk a helyén, amíg a 2 szál 18"-os drótot 8-szor körültekerjük vele. Fontos, hogy a huzal felé a lapos oldala nézzen, míg a kerek rész legyen kifelé.

4. lépés
Lapos fogóval nyomjuk össze a körbetekert részt, az extra, kilógó drótokat pedig vágjuk le. A vágásnál figyeljünk arra, hogy olyan szögben nyisszantsuk le a felesleges részeket, hogy ne keletkezzenek kilógó éles szélek. Ezeket a széleket a vágás után lapos fogóval még lapítsuk meg. A vágott részek a drót ugyanazon oldalán helyezkedjenek el, hogy később a csat belső oldalára kerülhessenek.

5. lépés
A körbetekert rész mindkét oldalát hajlítsuk meg lapos fogóval.Lehetőleg minél közelebb a tekert rész két széléhez, hogy a karkötő viselése közben ne akadhasson bele semmibe. 

6. lépés
A négyszögletes drót mindkét szárára tegyünk egy-egy jelölést a tekert résztől ~1,3 cm-re.

7. lépés
A lapos fogóval mindkét szárat hajlítsuk meg a jelölésnél kifelé.

8. lépés
Vágjunk le egy 3"-os ( ~7,6 cm ) darabot a félkör alakú huzalból. A négyszögletes drót két meghajlított szárát a töréspontnál illesszük egymáshoz. Csúsztassunk a két szár közé egy 9"-os ( ~22,9 cm ) darabot a négyszögletes drótból úgy, hogy a teteje érje el majdnem a körbetekert részt. Lapos fogóval fogjuk meg a töréspontnál a karkötőt úgy, hogy az 5 szál kényelmesen helyezkedjen el egymás mellett (ne fedjék át egymást! ). A metszéspontban a 3. és 4. lépésben leírt módon tekerjük körbe 5-6-szor a négyszögletű drótot a félköríves huzallal. A körbetekert részt finoman szorítsuk össze lapos fogóval és a huzal végeit azonos oldalon vágjuk el (ez lesz a karkötő belseje).

9. lépés
A középső négyszögletes szár túlnyúló részét hajlítsuk meg 90°-ban a karkötő külseje felé (a másik oldal, mint ahol a tekerő drótokat elvágtuk), majd tekerjük spirál alakba és préseljük a többi szárhoz.

10. lépés
A csatot bal kézben tartva, jobb kézzel húzzuk szét a drótokat. Figyeljünk rá, hogy egyenesen ágazzanak el a központból.

11. lépés
A középső szárra fűzzünk fel 4 db-ot a 8 mm-es gyöngyökből.

12. lépés
A 4 külső szálat vezessük el a gyöngyök mellett. Figyeljünk rá, hogy kényelmesen férjenek el, ne fedjék át egymást. A 4 gyöngy után 3" ( ~7,6 cm ) félköríves huzallal tekerjük körbe az 5 szál négyszögletes drótot a 3. és 4. lépésnek megfelelően háromszor-négyszer. A tekerő drót végeit itt is a karkötő belső felén vágjuk el. 

13. lépés
A 10. lépésnek megfelelően húzzuk szét a szálakat, majd a középsőre helyezzük fel a 20-30 mm-es központi gyöngyöt. 

14. lépés
A két belső drótot vezessük a központi gyöngy mögött, a két szélsőt pedig előtte, vagy a gyöngy oldala mentén. Kezdjük el meghajlítani a drótokat, hogy azok felvegyék a karkötő kívánt formáját. Használjuk a hüvelykujjunk végét a külső drótok formázásához (attól függően, hogy hol kívánjuk elvezetni őket: a gyöngy körül, vagy rajta ). 3" ( ~7,6 cm ) félköríves huzallal a 3. és 4 lépés szerint tekerjük körbe a négyszögletes drótokat a gyöngy mögött háromszor-négyszer. Drótvégek belülre kerüljenek!

15. lépés
Ismételjük meg a lépéseket 10-től 12-ig.

16. lépés
Az utolsó körbetekert résztől 3/4"-ra ( ~1,9 cm ) vágjuk el egyenesen a drótokat. A kerek fogót használva hajlítsuk kampó alakba a szárakat. Az így elkészült karkötőt formáljuk oválisra, hogy illeszkedjen a csuklónkhoz.

Megjegyzés:
Mivel ez az első fordításom ilyen témában, előfordulhatnak kisebb-nagyobb hibák. Kérlek, hogy ha észrevesztek ilyet, szóljatok!
Köszönöm!

AnnieM


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése